Nieuws

Eerste indruk Huawei P10 en P10 Plus: fijne evolutie

Huawei heeft zopas zijn nieuwe P10 en P10 Plus aan de wereld voorgesteld. TechPulse kon reeds aan de slag gaan met de nieuwe toestellen voor een eerste indruk.

Nu Samsung de lancering van zijn Galaxy S8 heeft uitgesteld tot na het Mobile World Congress, zijn alle ogen in Barcelona op Huawei gericht. Tijdens een persconferentie op zondag, de dag voor de officiële start van de beurs, heeft de Chinese telecomdraak zijn nieuwe vlaggenschepen aan het publiek voorgesteld: de Huawei P10 en P10 Plus. We konden reeds kort met beide smartphones aan de slag gaan voor een eerste indruk.

Huawei speelt het voorzichtig met zijn nieuwe smartphones. De P10 blijft erg trouw aan zijn voorganger P9, het eerste Huawei-vlaggenschip waar meer dan 10 miljoen exemplaren van werden verkocht. De specificaties werden opgeschroefd om mee te blijven met de concurrentie, maar visueel lijkt er op het eerste zicht weinig veranderd. “If it ain’t broke, don’t fix it” lijkt het nieuwe mantra bij Huawei, dat onlangs ook een geüpdatete versie van de twee jaar oude, en toen bijzonder populaire, P8 Lite op de markt bracht.

“If it ain’t broke, don’t fix it” lijkt het nieuwe mantra bij Huawei.

Verfijnd design

Wanneer je het toestel in de hand neemt, vallen toch meteen een aantal veranderingen op. De P10 is compacter dan zijn voorganger dankzij fijner bezels en een afgeronde achterkant die ervoor zorgt dat deze nieuwe versie nog beter in de hand ligt. Bovendien is het scherm een fractie kleiner: 5,1 inch ten opzichte van 5,2 inch. De full HD-resolutie bleef wel behouden. De P10 Plus heeft net als de P9 Plus een 5,5 inch scherm, maar de schermresolutie werd opgekrikt van full HD naar 2560 x 1440 pixels.

De vingerafdruksensor zit voortaan onder het scherm vooraan.

De opvallendste visuele verandering is evenwel de vingerafdruksensor. Die is van de achterkant van de smartphone naar de voorkant onder het scherm verhuisd, en is voortaan ovaal van vorm. Een uitgebreide test zal uitwijzen of de nieuwe sensor nog altijd even snel en accuraat is als we van Huawei’s smartphones gewoon zijn geworden. HIj heeft er alvast een nieuw trucje bijgekregen: de sensor kan de functietoetsen vervangen, zodat je met druk- en veegbewegingen door de menu’s navigeert.

Ten slotte introduceert Huawei een aantal nieuwe kleuren en een nieuw soort afwerking: de hyper diamond-cut finishing. Dat is een afwerking met een fijne ribbeltextuur die we nog niet eerder op een smartphone hebben gezien. Het ziet er bijzonder uit, maar we zijn niet helemaal overtuigd van het gevoel. Gelukkig is er ook nog altijd de sandblasted versie die al bij de P9 beschikbaar was. De kleuren zijn Graphite Black, Mystic Silver, Dazzling Gold, Dazzling Blue en Greenery. Het is op dit moment nog niet helemaal duidelijk welke kleuren en afwerkingen bij ons beschikbaar zullen zijn, al vrezen we ervoor dat blauw en groen wellicht niet de selectie zullen halen.

De Huawei P10 en P10 Plus komen in twee verschillende afwerkingen en vijf verschillende kleuren.

Kirin 960

Onder de motorkap vinden we de Kirin 960-chipset terug die eind vorig jaar al in de Mate 9 werd geïntroduceerd. Die SoC kan gerust zijn mannetje staan tegenover de Qualcomm Snapdragon 821 van de eveneens vandaag aangekondigde LG G6, maar het wordt afwachten hoe hij zich verhoudt met de nieuwe Snapdragon 835, die onder meer in de Samsung Galaxy S8 zal worden gebruikt. De Kirin 960 wordt in de P10 bijgestaan door 4 GB RAM, voor de P10 Plus is dat zelfs 6 GB. Ook de opslagcapaciteit verschilt, met respectievelijk 64 GB en 128 GB. De beschikbare opslagruimte kan evenwel nog worden uitgebreid met een microSD-kaart tot 256 GB.

De batterij van de P10 heeft een volume van 3.200 mAh, terwijl de P10 Plus 3.750 mAh ter beschikking heeft. Dat is voor beide smartphones een significante boost, al zal de praktijk moeten uitwijzen of zich dat ook vertaalt in een betere autonomie. Opladen gebeurt via de USB-C-poort en beide batterijen zijn in minder dan 2 uur volledig opgeladen via de bijgeleverde ‘SuperCharge’-snellader. Draadloos laden schittert jammer genoeg nog altijd door afwezigheid, het aluminium chassis en een dunner profiel kregen de voorkeur.

De Huawei P10 en P10 Plus hebben dezelfde dubbele Leica-camera’s als de P9 en de Mate 9.

Dubbele camera

Het dubbele camerasysteem en de bijhorende software zijn identiek aan de Mate 9 en werden ontwikkeld in samenwerking met het gerenommeerde Duitse cameramerk Leica. Achteraan zitten twee camera’s: een ‘normale’ 12 megapixelcamera en een monochromatische camera met 20 megapixel. Het resultaat zijn foto’s die meer detail tonen dankzij de extra informatie die wordt verzameld door de twee camera’s te combineren. Daarnaast laat het systeem ook toe om foto’s met scherptediepte te maken, zodat je een scherp onderwerp tegen een wazige achtergrond kan plaatsen. Optische beeldstabilisatie helpt dan weer om schokkerige beelden te voorkomen bij het filmen en betere foto’s vast te leggen bij minder licht.

De P10 Plus heeft nog een extra voordeel ten opzichte van de P10 dankzij een diafragma van f/1.8 in plaats van f/2.2. Daardoor moet de camera van de Plus nog betere resultaten afleveren bij foto’s met weinig licht dan zijn kleinre broer. Aan de voorkant zit op beide smartphones een enkele frontcamera met 8 megapixel en diafragma f/1.9.

[related_article id=”210450″]

Ook de rest van de software is dezelfde als op de Mate 9, inclusie machine learning die op termijn snelheidswinst moet opleveren door te leren welke apps je het vaakst gebruikt. De P10 en P10 Plus draaien op Android 7.0 Nougat met daarover Huawei’s eigen grafische schil EMUI 5.1. De nieuwe software is wellicht de meest radicale vernieuwing ten opzichte van de P9. Het vernieuwde EMUI voegt onder meer een app drawer toe en maakt komaf met bubbels rond app-iconen. Het leunt visueel dichter aan bij standaard Android, terwijl je wel kan genieten van de extra functionaliteit die Huawei toevoegt. Zo heb je meer controle over geheugen-, mobiele data- en batterijverbruik van je apps, en is ook het bestandsbeheer een stuk beter dan in standaard Android.

Prijs en beschikbaarheid

De Huawei P10 en P10 Plus zullen allebei in België en Nederland worden gelanceerd en zijn beschikbaar vanaf 24 maart. De P10 gaat voor 599 euro over de toonbank, terwijl je voor de P10 Plus 749 euro neerlegt. Daarmee laat Huawei de reputatie een budgetmerk te zijn definitief achter zich, maar zet het zijn vlaggenschepen wel nog altijd aan een scherpere prijs in de markt dan grote concurrenten Samsung en Apple. Wie in de weken voor de lancering een pre-order plaatst, krijgt bovendien gratis een Leica Sofort instant camera met een waarde van 289 euro cadeau.

Huawei P10

  • Scherm: 5,1 inch, 1920×1080, LTPS
  • CPU: Kirin 960 octa-core (4x 2,4 GHz Cortex A73; 4x 1,8 GHz Cortex A53)
  • GPU: Mali G71 MP8
  • RAM: 4 GB
  • Opslag: 64 GB (uitbreidbaar)
  • Camera: 12 MP + 20 MP (f/2.2); 8 MP frontcamera (f/1.9)
  • Batterij: 3.200 mAh
  • Connectiviteit: wifi a/b/g/n/ac; Bluetooth 4.2; NFC
  • OS: Android 7.0 + EMUI 5.1

 

Huawei P10 Plus

  • Scherm: 5,5 inch, 2560×1440, LTPS
  • CPU: Kirin 960 octa-core (4x 2,4 GHz Cortex A73; 4x 1,8 GHz Cortex A53)
  • GPU: Mali G71 MP8
  • RAM: 6 GB
  • Opslag: 128 GB (uitbreidbaar)
  • Camera: 12 MP + 20 MP (f/1.8); 8 MP frontcamera (f/1.9)
  • Batterij: 3.750 mAh
  • Connectiviteit: wifi a/b/g/n/ac; Bluetooth 4.2; NFC
  • OS: Android 7.0 + EMUI 5.1

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business