Nieuws

De KeyOne moet van BlackBerry weer een topnaam maken

Gewapend met een fysiek toetsenbord vol trucs wil TCL van BlackBerry opnieuw een topspeler maken in smartphones. Met wisselend succes.

Technologiebeurs MWC in Barcelona voedt de nostalgie van technologiefanaten. Nokia herlanceert iets dat vaagweg op een 3310 lijkt, terwijl BlackBerry het nog eens probeert met een Android-smartphone. Hoewel deze toestellen de befaamde namen dragen die ooit gelijkstonden aan kwaliteit en marktoverheersing, gaat het hier echter niet om ‘the real deal’. Het zijn daarentegen Chinese toestellen die hun beroemde naam in licentie kregen.

Terwijl het Finse HMD uitpakt met de ‘nieuwe 3310’, om kort daarna de focus lichtjes te verleggen naar zijn nieuwe smartphones, tracht BlackBerry de aandacht nadrukkelijk op zijn KeyOne te houden. BlackBerry heeft dan ook veel te bewijzen. Na een roemloze ondergang met de Priv – die veel te duur en toch niet zo veilig was als de fabrikant beweerde – kreeg TCL de naam in handen om nieuwe telefoons te produceren. De Chinese fabrikant probeert duidelijk terug te grijpen naar de succesformule van weleer.

Toetsenbordtrucs

Dit keer dan ook geen uitklapbaar toetsenbord, maar eentje dat steeds onderaan beschikbaar is. Menig zakelijk gebruiker liet zich destijds verleiden door de tactiele feedback van de toetsen, en BlackBerry hoopt dat dat vandaag opnieuw gebeurt. Het heeft daarvoor het toetsenbord uitgerust met enkele leuke trucs: zo kan je elke toets instellen als een snelkoppeling (bijvoorbeeld ‘t’ voor Twitter), terwijl de spatietoets een vingerafdrukscanner meedraagt. Te allen tijde kan je beginnen typen, waardoor je automatisch in Google gaat zoeken.

[related_article id=”212177″]

Het fysieke toetsenbord heeft alvast één groot voordeel: er gaat geen schermruimte verloren aan een virtueel toetsenbord, waardoor je makkelijk twee apps tegelijk kan tonen, wat multitasken handig maakt. Dat scherm is bovendien groot genoeg met een diagonaal van 4,5 inch. Je krijgt daardoor net geen full HD-resolutie met 1620 x 1080 pixels. De hoofdcamera is degelijk met een 12 megapixel Sony-sensor.

Verborgen talent

Onder de motorkap vinden we een Qualcomm Snapdragon 625: die is capabel en redelijk energiezuinig, maar verre van de snelste van het pak. Het is dan ook enigszins vreemd dat de KeyOne geprijsd wordt op 549 dollar (de europrijs zal vermoedelijk gelijklopend zijn). De batterij bedraagt 3510 mAh, wat voor een niet al te groot scherm goede prestaties belooft.

Zoals BlackBerry beloofde toen het zijn naam licentieerde, verzorgt het originele bedrijf nog steeds de software. Daardoor krijg je vertrouwde BlackBerry-apps in een Android 7.1-omgeving, zoals de BlackBerry Hub en de bekende Messenger. BlackBerry belooft daarnaast prioriteit te geven aan veiligheid door steeds de nieuwste, maandelijkse Google-updates beschikbaar te stellen.

Herboren

Betekent de KeyOne de heropstanding van BlackBerry als topmerk op de smartphonemarkt? We durven het betwijfelen. Slechts zij die op zoek zijn naar een fysiek toetsenbord vinden bij BlackBerry een uniek verkoopargument. Voor de gewone gebruiker is er niets nieuw onder de zon, en kan je voor dit geld betere toestellen vinden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business