Nieuws

Nokia’s 3310: slim afleidingsmanoeuvre

Nokia trok vorige week wereldwijd alle aandacht naar zich toe. Op MWC in Barcelona kwam de aap uit de mouw: de wedergeboorte van de dinosaurus der gsm's is slechts bedoeld als bliksemafleider.

Het bedrijf dat dezer dagen doorgaat voor ‘Nokia’ kreeg de afgelopen week heel wat aandacht. Het Finse HMD, dat smartphones produceert onder de naam Nokia (en verder niets gemeen heeft met wat Nokia vroeger was), maakte bekend dat het op technologiebeurs MWC een nieuwe versie van de alomgekende 3310 zou voorstellen. Het gevolg liet zich raden: mensen vertelden met de nodige hartstocht over hun oude liefde, of hoe ze muren metsten met wat we nu een ‘dumb phone’ noemen.

Er daagde dan ook heel wat pers op bij de voorstelling van het nieuwe Nokia. De 3310 kreeg redelijk wat aandacht op de voorstelling, en al snel bleek dat de herboren 3310 slechts vanop een grote afstand op zijn voorouder lijkt, en dat alleen voor wie zijn ogen toeknijpt en de nodige verbeelding bezit.

Domme slimmigheid

Het QVGA-schermpje zal 2,4 inch meten en het toestel torst een 2 MP-camera. Daarnaast krijg je een plek om een microSD-kaartje in te stoppen, goed voor wie het ding wil laten dubbelen als mp3-speler. Verder valt op dat de nieuwe 3310 helemaal geen dumb phone is, maar een ‘feature phone’ – een toestel dat er dom uitziet, maar toch enige (beperkte) mogelijkheden bezit.

[related_article id=”212476″]

Zo kan je op het web surfen in een Opera Mini-browser op maximum 2,5G. Dat ligt tussen Edge (‘e’ op je smartphonescherm) en 3G. Daarmee zou je op Facebook moeten geraken, op Twitter en, als je geduld hebt, Instagram. WhatsApp behoort eveneens tot de standaarduitrusting. Voor zij die het zich afvroegen: ja, Snake maakt eveneens een comeback.

Het werd als snel duidelijk dat HMD het toestel meer in de markt zet voor de Homo Nostalgicus dan voor hij die wilt terugkeren van een smartphone naar een feature phone. Het toestel zal namelijk 49 euro kosten, wat meer is dan voor gelijkaardige toestellen. Dat de batterij het een maand zou uithouden, is in deze prijsklasse absoluut geen unicum.

Bliksemafleider

In de titel hadden we het over een afleidingsmanoeuvre en we zeiden reeds dat de 3310 dienst deed als bliksemafleider. Manoeuvre voor wat? Een afleider van wat? Van het feit dat de échte toestellen waar Nokia de aandacht op wil vestigen, eigenlijk niet bepaald nieuwswaardig zijn?

Het lijkt er erg op dat HMD de – overigens erg geslaagde – tactiek toepaste: “Kijk, we hebben nostalgie, maar eigenlijk willen we jullie dit laten zien.” Waarna het eerder onopvallende budget-Androids bovenhaalde. De Nokia 6 (250 euro) stelden we eerder al voor op TechPulse, en de Nokia 5 en Nokia 3 gaan dezelfde richting uit, maar dan nog goedkoper.

De Nokia 5 krijgt een 5,2 inchscherm met een Snapdragon 430 (dezelfde als in de Nokia 6). Het verschil tussen 5 en 6 ligt bij de opslag en het werkgeheugen: 16 GB en 2 GB RAM tegenover 64 GB en 3 GB RAM (of 4 GB RAM voor wie de speciale editie van de 6 koopt aan 299 euro). De Nokia 5 zal 189 euro kosten. De Nokia 3 zal 139 euro kosten, en daarvoor krijg je een 5 inchtoestel met een goedkope Mediatek-processor, 16 GB opslag en 2 GB RAM. Alle toestellen zullen Android 7 draaien.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business