Nieuws

Hoe een storing bij Amazon een groot deel van het internet kan platleggen

We kennen Amazon als webwinkel, en vergeten daardoor zijn macht als cloudprovider. Als die dan neergaat, volgt het halve internet.

Amazon strooit ons allemaal zand in de ogen. We kennen het bedrijf voornamelijk als grootste webwinkel ter wereld, maar we vergeten daardoor al eens dat het eveneens een van de grootste cloudproviders ter wereld is. Dat betekent dat wanneer Amazon offline gaat, een significant deel van het internet prompt volgt. Dat was ook gisteravond het gevolg, toen de enorm populaire S3 clouddienst zo’n vier uur platlag.

Decentralisatie

Momenteel is het nog steeds niet duidelijk wat de oorzaak was van de problemen. Wel weten we dat een deel van de webwinkel moeilijk deed – Amazon is te groot om volledig plat te gaan – en dat vele diensten als If This Then That (IFTTT), Medium, Slack, Quora, Trello en de populaire websitebouwer Wix offline gingen. Zelfs de Nest-dienst van Google ging een tijdje offline. In het verleden gingen bij problemen bij Amazon eveneens populaire diensten als IMDB en zelfs Instagram neer; dit keer bleven die diensten gespaard.

Je kan je afvragen hoe dat vandaag de dag nog mogelijk is. Het internet hoort een utopische plek te zijn die zelfs een kernoorlog zou moeten overleven. Er is namelijk geen centrale instantie die het internet beheert, waardoor het in theorie onmogelijk is om grote delen van het internet tegelijkertijd offline te halen. Het is immers onmogelijk om wereldwijd zoveel servers plat te leggen dat er grote problemen kunnen ontstaan.

Anderhalf keer groter

Dat was althans het idee. Amazon wees ons gisteren nogmaals met de neus op de feiten: grote bedrijven worden almaar groter en machtiger, en krijgen een steeds grotere portie van het internet in handen. Beeld je eens in dat Amazon, Google, Facebook en Microsoft tegelijk offline zouden gaan. Het dagelijkse leven zou nog net niet stilstaan.

Amazon is wereldwijd een van de grotere cloudaanbieders, waardoor enorm veel kleinere diensten afhankelijk zijn van zijn diensten. In 2012 werd geschat dat één procent van het volledige internet afhankelijk was van Amazon. Vandaag zal dat cijfers verveelvoudigd zijn. Naar schatting is Amazon maar liefst anderhalf keer groter dan zijn grootste concurrenten samen, zo zegt Gartner.

Cloud-klanten en aanverwanten

Zelfs bedrijven en diensten die geen gebruik maken van Amazons clouddiensten kunnen er nog afhankelijk van zijn. Amazon biedt namelijk ook Cloudfront aan als dienst, een platform dat de data van een website verspreidt over verschillende servers in verschillende landen, zodat die sites van overal ter wereld sneller kunnen worden geladen. Cloudfront is opnieuw de grootste in zijn soort.

Het voorval doet denken aan het Dyn-geval van vorig jaar. Toen zorgde een DDoS-aanval ervoor dat de DNS-dienst neerging, waardoor grote delen van het internet onbereikbaar werden. Er zijn echter geen aanwijzingen die doen vermoeden dat het voorval bij Amazon het gevolg was van een rechtstreekse aanval. Het doet ons wel weer nadenken over de gevaarlijke situatie die ontstaat wanneer bedrijven te groot worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business