Nieuws

Pulse: ‘Weinig bewijs dat massasurveillance werkt’ en Elon Musk gaat weddenschap aan met Australië

Ook in deze Pulse: Google helpt om je Android te personaliseren, Samsung finaliseert overname audiospecialist Harman en Google en Levi's brengen slimme jas op de markt.

In onze rubriek ‘Pulse’ vatten we elke ochtend de voorbije nacht voor je samen in vijf opvallende nieuwsfeiten, kort en krachtig. Zo ben jij in een paar minuten weer helemaal mee met de gebeurtenissen in technologieland. Ontvang je deze Pulse graag in je mailbox, dan kan je voortaan ook inschrijven op de nieuwsbrief via het formulier hierboven.

1. ‘Weinig bewijs dat massasurveillance werkt’

Volgens professor Joseph Cannataci, de privacywaakhond van de Verenigde Naties, is er “weinig tot geen bewijs” dat het massaal afluisteren van communicatie effect heeft. Cannataci stelt zich vragen bij de proportionaliteit van nieuwe wetgeving rond massasurveillance in enkele Europese landen en de Verenigde Staten als reactie op de toegenomen terreurdreiging. Hij waarschuwt bovendien dat het massaal verzamelen van communicatiegegevens het risico verhoogt “te worden gehackt door vijandige overheden of georganiseerde misdaad”. De professor doet de nieuwe wetten af als “gesture-politics”: politici willen tonen dat ze daadkrachtig zijn en maatregelen treffen om de veiligheid van de burger te verhogen, zonder dat die maatregelen daarom een bewezen effect hebben. Surveillance moet volgens Cannataci beter gereguleerd worden, met aandacht voor privacyvriendelijke beschermingsmaatregelen.

2. Elon Musk gaat weddenschap aan met Australië

Elon Musk heeft beloofd dat hij de energieproblemen van Zuid-Australië zal oplossen met de bouw van een batterijsysteem dat 100 MW aan energie kan opslaan. Lukt hem dat niet binnen de 100 dagen, dan hoeft de Australische deelstaat daar zelfs niet voor te betalen. De Tesla-baas deed de belofte via Twitter, als reactie op een tweet van de Australische miljardair Mike Cannon-Brookes. Hoewel op het eerste zicht een boude uitspraak, is het niet ondenkbaar dat Tesla de klus geklaard krijgt (op voorwaarde dat er een akkoord met de Australische overheid wordt bereikt). Vorig jaar bouwde het in Californië een gelijkaardig systeem met een capaciteit van 80MW in amper 90 dagen.

3. Google helpt je om je Android te personaliseren

Met zijn nieuwe #myAndroid Taste Test wil Google Android-gebruikers helpen om hun smartphone een persoonlijke toets te geven. Op basis van een reeks, op het eerste zicht bijzonder willekeurige, meerkeuzevragen bepaalt de test je voorkeuren en suggereert het een wallpaper, launcher, icoonset en widgets voor je homescreen. De tool heeft niet veel om het lijf, maar de resultaten zijn leuk genoeg om het zeker eens uit te proberen. Wie weet vind je wel de nodige inspiratie om je telefoon een nieuwe look aan te meten.

4. Samsung finaliseert overname audiospecialist Harman

Nadat Samsung vorig jaar in november al zijn intentie bekend maakte om audiospecialist Harman over te nemen voor 8 miljard dollar, is de deal nu officieel afgerond. Daarmee krijgt het niet alleen de producten van Harman Kardon onder de vleugels, maar ook Infinity, JBL, Lexicon en Mark Levinson. Harman, dat 30.000 werknemers telt, zal als een onafhankelijke dochteronderneming blijven opereren, maar geniet dankzij de overname van schaalvoordeel en toegang tot complementaire technologieën van Samsung. De samenwerking moet beide bedrijven een sterkere positie geven in automotive en het smart home.

5. Google en Levi’s brengen slimme jas op de markt

De slimme jas die Levi’s samen met Googles ATAP-afdeling heeft ontwikkeld, wordt gecommercialiseerd. De jas zal dit najaar op de markt komen met een prijskaartje van 350 dollar. De Commuter Trucker Jacket is uitgerust met de Project Jacquard-technologie van Google ATAP, dat geleidende stoffen gebruikt om een kledingstuk om te vormen tot een slimme wearable die allerlei instructies naar je smartphone kan sturen. Denk bijvoorbeeld aan het pauzeren van je muziek door twee keer op je mouw te tikken. Op dit moment is het niet duidelijk of de jas ook buiten de Verenigde Staten beschikbaar zal worden gemaakt.


Weer helemaal mee? Lees zeker ook deze 3 topverhalen:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business