Nieuws

Wikileaks deelt hackingtools van CIA met technologiebedrijven

De oprichter van Wikileaks wil de technische details van de beveiligingsproblemen die zijn ontdekt door de CIA exclusief delen met getroffen technologiebedrijven.

Vorige week raakte bekend dat de Central Intelligence Agency van de Verenigde Staten op de hoogte is van verscheidene lekken in toestellen. Uit documenten die verschenen op Wikileaks blijkt dat de CIA kwetsbaarheden in Windows, Android, iOS en smart tv’s van Samsung misbruikt om mensen te bespioneren. De bestanden die op Wikileaks zijn verschijnen, bevatten geen daadwerkelijke exploits. Deze zijn er door de website bewust uitgehaald en worden nu aangeboden aan de getroffen technologiebedrijven.

“Rekening houdende met wat wij de beste manier van aanpak vinden en na het horen van telefoongesprekken van enkele van de getroffen fabrikanten, hebben we besloten om met hen samen te werken en hen exclusieve toegang te geven tot de technische details. Hierdoor kunnen ze oplossingen maken en uitrollen, zodat mensen veilig zijn,” vertelt Julian Assange, de oprichter van Wikileaks.

Moeilijke positie

Hiermee worden de technologiebedrijven, waarvan de meeste Amerikaans zijn, in een moeilijke positie gebracht. Assange wordt immers door de Amerikaanse overheid aanzien als een onbetrouwbare man die Rusland heeft geholpen bij het manipuleren van de presidentsverkiezingen en velen willen Assange achter tralies zien belanden. De oprichter van Wikileaks verschanst zich bovendien al sinds 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Assange wordt in het Scandinavische land vervolgt omwille van beschuldigingen van verkrachting.

Microsoft en Cisco zeggen in elk geval dat ze inzendingen van lekken verwelkomen via de normale weg. “We hebben de statement van Julian Assange gezien, maar zijn nog niet gecontacteerd,” vertelt een woordvoerder van Microsoft aan Reuters. “Onze geprefereerde methode voor iedereen met kennis van beveiligingsproblemen, inclusief de CIA en Wikileaks, is om details door te sturen naar secure@microsoft.com zodat we de informatie kunnen bekijken en de nodige stappen kunnen ondernemen om onze klanten te beschermen.”

Andere bedrijven hebben eerder al laten weten dat ze ervan overtuigd zijn dat recente beveiligingsupdates de problemen oplossen die in de gelekte documenten van de CIA worden besproken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business