Nieuws

Wat betekent Trump voor NASA en de plannen voor Mars?

De eerste maanden van nieuwe president Donald Trump worden getekend door immigratieverboden en antimilieubeslissingen. Die hebben ook invloed op de wetenschappelijke wereld.

We zijn zowat twee maanden ver in de eerste ambtstermijn van Donald Trump. Tot dusver is The Donald erin geslaagd immigranten tevergeefs te verbannen uit de Verenigde Staten, het rijkste kabinet ooit in te richten en een antimilieufanatiekeling aan het hoofd te zetten van de grootste en belangrijkste Amerikaanse milieuorganisatie (het Environmental Protection Agency, kortweg EPA). Die laatste beslissing kan wel eens verstrekkende gevolgen hebben voor ruimtevaartorganisatie NASA.

In evenwicht

Om zijn budgetten op orde te krijgen, en daarbij een hoop extra geld aan Defensie toe te kennen, moet er elders gesnoeid worden. Aangezien de regering Trump in zijn geheel erg milieusceptisch is – verscheidene ministers en medewerkers geloven niet in de opwarming van de Aarde – wordt onderzoek naar milieuverandering beschouwd als een lage prioriteit.

Onder meer 3.200 jobs gaan daardoor verloren en meer dan 50 projecten die stadsvervuiling onderzoeken en tegengaan moeten worden stopgezet. Het budget voor schone energie krijgt eveneens een stevige dreun te verwerken. Bijna een vijfde van het huidige budget wordt verplaatst. Als gevolg komen daardoor de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 serieus in het gedrang.

Meer ontdekkingen

De antimilieumaatregelen betekenen ten slotte ook een aderlating voor NASA. Dat ziet één procent van zijn budget verdwijnen, goed voor 200 miljoen dollar. Die ene procent lijkt op het eerste zicht een bescheiden toegeving, ware het niet dat het net om het geld gaat dat wordt aangewend om klimaatverandering vanuit de ruimte te bestuderen.

Vier onderzoeksprogramma’s moeten daardoor plaats ruimen. NASA ziet eveneens zijn Office of Education’ verdwijnen. Dat staat in voor de verspreiding van informatie aan scholieren en andere geïnteresseerden.

De regering Trump geeft in zijn budgetvoorstel, dat nog moet worden goedgekeurd door het Congres, aan dat het de inspanningen van NASA wil wegnemen van de aarde en in de plaats daarvan wil richten op het verkennen van het heelal. Dat klinkt als goed nieuws voor de inspanningen die te maken hebben met Mars. Dat zal ook nodig zijn: waar gaan we anders leven nadat de V.S. ons klimaat verziekt heeft?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business