De nummer twee van Uber verlaat na amper zes maanden al het bedrijf. Hij zegt gechoqueerd te zijn door de gang van zaken en kon de problemen niet langer het hoofd bieden.

De voorbije maanden bevindt taxibedrijf Uber zich in zwaar weer. Het ene schandaal volgt het andere op en voor CEO Travis Kalanick is het dweilen met de kraan open. Het zet zijn nummer twee, Jeff Jones, ertoe aan het bedrijf na amper zes maanden alweer te verlaten. Jones zegt dat de schandalen en een verschil in visie op leiderschap hem ertoe aanzetten. Daarnaast zou Kalanick op zoek zijn naar een COO, waardoor Jones’ macht in het bedrijf in het gedrang kwam.

Jones liet Kalanick weten dat hij opstapte via de pers, wat die laatste niet netjes vond. Volgens Jones was hij binnengehaald in een wespennest en viel het ene lijk na het andere uit de kast. De zaak rond vrouwelijke werknemers die door de HR-afdeling onbeschoft behandeld werden is er daar maar een van. De zaak kostte het hoofd van de man die instond voor de technische kant van het bedrijf nadat nog veel meer verhalen over ongewenste intimiteiten aan de oppervlakte kwamen.

Extra hulp

De vele schandalen zorgden ervoor dat Kalanick besloot een COO in dienst te gaan nemen om te helpen de situatie te beteugelen, wat dan weer niet naar de zin was van Jones. Die laatste moest bij Uber instaan voor het oppoetsen van het imago, terwijl hij ook de dagelijkse leiding van de taxidiensten in handen had. Jones nam vorig jaar de job over van Ryan Graves, de oorspronkelijke CEO van Uber. Graves gaf die fakkel in 2010 echter door aan Kalanick nadat hij zelf aangaf niet de juiste man te zijn om het bedrijf te helpen groeien, zegt Recode.

[related_article id=”213139″]

Vorige maand nog haalde Jones zich de woede van zijn chauffeurs op de hals toen hij hun vragen niet naar voldoening kon beantwoorden tijdens een vraag-en-antwoord-sessie via Facebook Live. Een bron binnen Uber stelt dat dit zeker meespeelde in zijn beslissing aangezien “Jones niet tegen conflict kan”.

Zelfrijdende nonsens

Vorige week kwam nog een vernietigend rapport aan de oppervlakte over Ubers zelfrijdende wagens. Het project, dat geweerd wordt in verschillende staten, is vooralsnog geen doorslaand succes. Elke 0,8 mijl (ongeveer 1,3 kilometer) moet er namelijk nog worden ingegrepen door de menselijke bestuurder. De cijfers schommelen bovendien erg hard, zonder enige vorm van consistente meetresultaten af te leveren. Het beloven nog zware maanden te worden voor Uber.