Nieuws

Qualcomms nieuwste chip is niet altijd sneller dan de oude

De Snapdragon 821 verslaat de splinternieuwe Snapdragon 835 in verschillende scenario’s. Dat komt waarschijnlijk omdat Qualcomm ARM-designs heeft gebruikt in de plaats van een eigen cpu.

De Snapdragon 835 is over het algemeen een verbetering tegenover zijn voorganger, maar niet altijd. De System on a Chip (SoC) kan volgens tests van Anandtech de Snapdragon 821 niet voorbij steken in Floating Point-operations. Dat zijn berekeningen met decimalen. De oorzaak vinden we bij het design van de Kryo-processor op de SoC.

Kryo

Qualcomm stopt een Kryo 280-cpu op de Snapdragon 835-SoC. Die processor heeft ondanks de naam bitter weinig te maken met de originele Kryo. Qualcomm maakt traditioneel eigen processors die compatibel zijn met de ARM-architectuur. Voor de Snapdragon 835 koos de fabrikant enigszins verrassend voor een aangepaste versie van bestaande ARM Cortex-ontwerpen.

Bron: Anandtech

Welke kernen precies in de SoC zitten, wil Qualcomm niet verklappen. Anandtech denkt dat Qualcomm heeft gekozen voor een big.Little-configuratie met vier zuinige rekenkernen en vier krachtige exemplaren. Vermoedelijk schuilt er een afgeleide van de Cortex A73 onder de motorkap.

De Snapdragon 835 is gebakken met een 10 nm-bakproces, wat voor kleinere transistors en efficiënter energieverbruik zorgt. De Snapdragon 821 rolde nog van een 14 nm-band. Kijken we naar de prestaties van de hele SoC, dan is Qualcomms nieuwste telg zonder enige twijfel de beste optie. Hoe komt het dan dat de nieuwe chip de oude niet kan overtreffen in floating point-berekeningen?

Servers en FLOPS

Qualcomm heeft zelfs ambities in serverland. Aan het einde van 2016 introduceerde de fabrikant de Falkor-chip: een 48 core-processor gebakken op 10 nm. Falkor is gebaseerd op originele Kryo die Qualcomm zelf ontwikkelde. Met server-ambities in het achterhoofd is een goede floating point-prestatie van levensbelang. We drukken de kracht van supercomputers en rekenservers niet voor niets uit in Floating Point Operations per Second (FLOPS). Als Qualcomm tijdens de ontwikkeling van Kryo al wist dat het ambities had voor de servermarkt, is het maar logisch dat de processor geoptimaliseerd is voor floating point-rekenwerk.

[related_article id=”210888″]

De Kryo 280-cpu in de Snapdragon 835 heeft een totaal andere architectuur dan de Kryo in de Snapdragon 821. ARM ontwikkeld zijn Cortex-chips zonder gelijkaardige server-ambities. We hoeven dan ook niet verrast te zijn door de lagere focus op Floating Point-rekenwerk in de architectuur.

Wij konden zelf nog niet aan de slag gaan met de Snapdragon 835. Samsung kondigt de eerste telefoons met de nieuwe chip in de komende dagen aan. De Galaxy S8 in Europa krijgt echter geen Snapdragon 835 mee maar een Exynos-SoC van Samsung-makelij. Het zal nog even duren vooraleer we zelf een nieuwe Snapdragon kunnen vergelijken met de andere krachtige chips op de markt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business