Nieuws

Apple wil het leven van miljoenen diabetespatiënten verbeteren

Voor zijn dood voorzag Steve Jobs een toekomst waarin diabetespatiënten op een niet-invasieve manier hun bloedsuiker controleren. Apple lijkt op het punt te staan deze droom te verwezenlijken.

Apple werkt al vijf jaar in het geheim aan een manier om bloedsuikerniveaus te meten op een niet-invasieve manier. Het onderzoek is een nalatenschap van Steve Jobs, die een toekomst voorzag waarin diabetespatiënten niet langer in hun vinger moeten prikken. Indien Apple slaagt in zijn opzet, zou dit niet alleen goed nieuws zijn voor mensen met diabetes, maar zou de Apple Watch plotsklaps een stuk interessanter worden.

In 2010 kocht Apple in alle stilte het bedrijf Cor op, dat toestellen maakt die een klein beetje bloed trekt om te analyseren. De voormalige CEO van het bedrijf werd later in het Apple Watch-team verwelkomd en Apple nam biomedische experts aan van onder andere Vital Connect, Masimo Corp, Medtronic en C8 Medisensors. Sommige van deze nieuwe krachten gingen aan de slag bij het gloednieuwe glucoseteam, terwijl anderen naar het Apple Watch-team werden gestuurd. Beide producten lijken hierdoor onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn.

Optische sensors

Drie contactpersonen van de CNBC weten dat Apple optische sensors ontwikkelt om bloedsuikerniveaus te meten. Met de sensors wordt licht geschenen door je huid, waarna indicaties van glucose gedetecteerd worden.

Volgens specialisten in het veld is het een grote uitdaging om glucose niet-invasief te meten. “Het is de moeilijkste technologische uitdaging die ik in mijn carrière ben tegengekomen,” vertelt expert John L. Smith. “Om te slagen in deze branche zou een bedrijf honderden miljoenen of zelfs miljarden dollars moeten investeren,” voegt Terrance Gregg van DexCom hier aan toe.

Rooskleurige toekomst

Ondanks deze pessimistische meningen lijkt Apple op de rand van een doorbraak te zitten. Het bedrijf is immers begonnen met haalbaarheidstesten in klinische sites. Ook heeft de iPhone-maker consultants ingehuurd die kunnen helpen om de juiste regelgevende paden te bewandelen.

Indien de visie van wijlen Steve Jobs werkelijkheid wordt, zou dat een doorbraak betekenen voor miljoenen mensen met diabetes. Nieuw medisch onderzoek zou aangewakkerd worden en de technologie zou eveneens gezonde mensen kunnen helpen bij het controleren van hun bloedsuiker. Bovendien zou de Apple Watch van een leuk gadget in een onmisbaar hulpmiddel veranderen voor miljoenen diabetespatiënten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business