Nieuws

Chinese mijlpaal in ruimtevaart: een zegen of vloek?

De Chinezen slaagden erin om een bevoorradingscapsule te koppelen aan een ruimtelaboratorium. Vanaf 2018 willen ze een permanent bemand ruimtestation. Een bedreiging voor ons allemaal?

Afgelopen weekend slaagde de capsule Tianzhou-1 erin om aan te meren bij het ruimtestation Tianzhou-2. Na een succesvolle ruimtevlucht kon de capsule zijn vracht afleveren. Dat meldt nieuwsdienst Reuters.

Voor China is dit een belangrijke overwinning. Zij hebben het doel om een permanent bemand ruimtestation te bezitten, en die moet natuurlijk bevoorraad worden. Maar volgens een Amerikaans jaarrapport uit 2015 zijn de Chinese intenties mogelijk niet zo vreedzaam. Met behulp van satellietstoorzenders kan het Chinese ruimtestation een belangrijk wapen zijn in tijden van conflict.

Zegen

De capsule lanceerde afgelopen donderdag bovenop de draagraket Long March-7 Y2 vanuit het Wenchang Satellite Launch Center. Afgelopen zaterdag landde de vrachtsatelliet en kon het de Tianzhou-2 bevoorraden. Het ruimtelaboratorium heeft immers elektriciteit en andere grondstoffen nodig. Het werk van de Tianzhou-1 zit er echter nog niet op. Het is de bedoeling dat de capsule zich nog twee keer aan het ruimtelab koppelt en telkens van brandstof voorziet.

De Tianzhou-2 werd in september gelanceerd. In oktober bezochten twee Chinese astronauten dit experimenteel ruimtestation en verbleven er een maand. De Chinese wetenschappers willen er verschillende technologieën uittesten die het mogelijk maken om een permanent bemand ruimtestation te bouwen. Naar verluidt zullen er ook testen op afstand uitgevoerd worden met stamcellen.

De kernmodule van China’s eerste permanente ruimtestation zou in 2018 gelanceerd worden. Nadien worden twee experimentele modules de ruimte ingestuurd. Elke module zal meer dan 20 ton wegen en zullen samen de vorm van een T aannemen met de kernmodule in het midden. Vooraleer de Chinezen deze missie tot een goed einde kunnen volbrengen, moeten ze een manier vinden om dat station telkens van basisgrondstoffen te voorzien. Dankzij de koppeling van de Tianzhou-1 zijn ze daarin geslaagd.

Vloek

Voor de Chinese ruimtevaarttechnologie is dit een een belangrijke mijlpaal. Misschien moeten we toch geen victorie kraaien, zo meldt technologiesite Engadget. In een Amerikaans jaarrapport uit 2015 staat dat het Chinese ruimteplan mogelijk een strategische beslissing is voor een potentiële toekomstige oorlog. Met een zogenaamde ‘satellite jammer’ kan het bijvoorbeeld de communicatiemogelijkheden van zijn tegenstanders beperken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business