Nieuws

AMD lanceert verbeterde grafische multitasker

De GPU-ontwikkelaar kondigt zijn nieuwe Radeon Pro Duo aan. De grafische kaart richt zich op de professionele consument die meerdere programma's tegelijk wil draaien.

AMD brengt met de nieuwe Radeon Pro Duo een update van zijn vorige tweeledige grafische kaart. Door het gebruik van twee Polaris 10-GPU’s kan je kiezen welke grafische kaart je aan een programma toewijst. Het grafische computeronderdeel is minder krachtig en heeft een lagere bandbreedte dan zijn voorganger, maar is zuiniger en een stuk goedkoper.

Grafische rekenkracht verdelen

De nieuwe GPU is gebaseerd op de vierde generatie Graphics Core Next-architectuur (GCN). Deze duale kaart heeft nog niet de vernieuwde New Computer Units-bouwstructuur (NCU), die een pak krachtiger is. Dat is ook logisch, want deze grafische multitasker is feitelijk een bundeling van twee bestaande GPU’s die de oude architectuur bevatten.

De nieuwe premiumkaart van AMD, die later op het jaar uitkomt, zal de nieuwe NCU-technologie bevatten.

Het grote voordeel van een tweeledige grafische kaart is dat je de grafische rekenkracht kan verdelen over verschillende programma’s dankzij parallel processing. Je kan dus voor elk stuk software een grafische kaart aanwijzen. Zelfs als een applicatie geen multi-GPU acceleratie ondersteunt, kan je dat via de meegeleverde software regelen. De AMD Radeon Pro Duo is vooral geschikt voor zware grafische toepassingen zoals 3D-computeranimatiesoftware Autodesk Maya, aldus AMD. ‘Professionele workflows worden steeds complexer”, zo vertelt Ogi Brkic, algemeen directeur van AMD. “Onze klanten moeten telkens switchen tussen verschillende applicaties. Daardoor pauzeer je de grafische kracht in de ene applicatie als je overschakelt op de ander. De Radeon Pro Duo biedt een oplossing aan voor dat probleem.”

Stapje terug

De kaart verschilt sterk van zijn voorganger. Aan de specificaties is duidelijk dat AMD een stap terug zet. De nieuwe versie bevat twee Polaris 10-GPU’s met ieders 16GB GDDR5-geheugen (32 GB over de hele kaart) via een 256bit-geheugenbus. Daarmee doet het afstand van de superieure Fiji XT-GPU’s en daalt de rekenkracht van 16,4 naar 11,45 teraflops. Door de overgang van High Bandwidth Memory (HBM) naar GDDR5-geheugen zakt de bandbreedte bovendien van 1024 GB/s naar 448 GB/s. Dat is opvallend, want HBM is een kindje van AMD zelf. Dankzij de eigen geheugentechnologie kan je makkelijker verschillende geheugenmodules opstapelen. Je kan het vergelijken met woningen: een flatgebouw met verschillende verdiepingen is efficiënter dan een heleboel aangrenzende huizen. HBM is niet alleen sneller, maar ook zuiniger dan GDDR5.

AMD wil dus duidelijk het prijskaartje van de AMD Radeon Pro Duo terugschroeven. Zijn oudere broer had een adviesprijs van 1499 dollar, omgerekend 1670 euro inclusief btw. Voor de nieuwe variant betaal je ‘slechts’ 999 dollar, omgerekend 1113 euro. Dat is nog steeds een serieuze streep door het budget, maar zou aantrekkelijker zijn voor de professionele consument. Bovendien is deze grafische rekenreus nog steeds een oerdegelijke keuze voor multitaskers.

Minder dorst

Bovendien heeft deze grafische kaart een groot voordeel ten opzichte van zijn voorganger: hij is veel zuiniger. De ancien-GPU slorpte tot 350W op, terwijl de nieuwe variant het met 100 watt minder doet. Daardoor hoef je geen waterkoeling meer te voorzien. Daarnaast beschikt de grafische kaart over een Displayport 1.4- en een HDMI 2.0-aansluiting. Daarmee kan je bijvoorbeeld vier 4K-monitors op 60Hz van beeld voorzien.

Eind volgende maand zal de GPU in België beschikbaar zijn. Als je op zoek bent naar een grafische kaart voor je systeem, helpen we je graag verder op weg.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business