Al voor de tiende keer na elkaar kent de tabletverkoop verliescijfers, ook al is de daling minder sterk dan vorige keren. Is het vuur van de tablets stilaan uitgedoofd?

Het aantal verkochte tablets is opnieuw gedaald, zo liet onderzoeksbureau IDC weten in een persbericht. In totaal werden er wereldwijd ongeveer 36 miljoen toestellen verscheept in het afgelopen kwartaal.

Zieke tabletlandschap

 

De tabletmarkt is al even in vrije val. Het eerste verkoopdipje was 2,5 jaar geleden zichtbaar, maar de touchscreen-schermen zijn er nooit in geslaagd om uit de put te klimmen. De verkoopcijfers tekenden opnieuw een daling van 8,5 procent op ten opzichte van hetzelfde kwartaal van vorig jaar. In totaal werden er 36,2 miljoen tablets verscheept ten opzichte van 39,6 miljoen in 2016. De daling is wel aanzienlijk lager dan vorige kwartalen, maar dit is slechts een pleister op de wonde voor de zieke markt.

Apple houdt nog steeds het hoogste stekje warm, maar kende wel een daling van 13 procent. Samsung strijkt de tweede plaats op en heeft wereldwijd ongeveer evenveel tablets verkocht, waardoor zijn marktaandeel aanzienlijk stijgt. Huawei, Amazon en Lenovo vervolledigen de lijst. Vooral Huawei komt sterk uit de hoek, dat zo’n zevenhonderdduizend toestellen meer heeft verscheept in de afgelopen drie maanden.

De smartphone is de duivel-in-het-doosje

Deze cijfers houden ook rekening met touchscreens die je kan koppelen aan een toetsenbord, maar dit blijkt niet voldoende te zijn om de grafiek omhoog te torpederen. De markt voor hybridetoestellen blijft groeien, maar de stand-alone tablets kennen elk jaar een nieuw dieptepunt. “De tabletmarkt is gecreëerd in 2010 met de lancering van de iPad, ondanks eerdere pogingen van andere fabrikanten. De groei die dit product kende tussen 2010 en 2013 was ongezien”, vertelt Ryan Reith, vice-president bij IDC.

 

De meeste consumenten zijn blijkbaar niet bereid om hun portefeuille open te trekken voor een update van hun oude toestellen. Veel mensen hebben zelfs helemaal geen interesse om er ooit een aan te schaffen. “Volgens ons zijn de smartphones de grote boosdoener, die steeds groter en krachtiger worden. Daarnaast boeken tablets maar weinig progressie”, aldus Reith.

De smartphones zijn de grote boosdoener, die steeds groter en krachtiger worden.

Steeds meer fabrikanten kiezen resoluut voor een robuust en onafscheidbaar model, zoals Microsoft met de Surface Laptop. Daarnaast kennen ook de desktops al een hele tijd een zware dip, maar die hebben nu voor het eerst sinds 2012 een lichte stijging opgetekend.

5 REACTIES

  1. Toch logisch! Echt prettig werken is het nooit geweest met een tablet. Ik lees er wel dagelijks de krant op en voor navigatie is het ook een leuk hebbeding alsook voor movies. Maar zonder randapparatuur blijft het knoeien om bureautaken te vervullen. Wie dacht dat het een laptop of desktop kon vervangen is bedrogen uitgekomen. Dat de hybrides het beter gingen doen was te voorspellen en een smartphone past nu eenmaal beter in je broek- of vestzak. Dat de desktop ging terugkomen was ook te verwachten. Je kan dat ding nu eenmaal beter herstellen dan een laptop (zelfs soms onmogelijk) en is upgraden goedkoop, gemakkelijk en in feite is alles te vervangen bij een desktop. Wie in feite nooit met dat ding de hort op moet en lange tijd van zijn machine wenst te genieten… is de keuze rap gemaakt. Wie natuurlijk de baan op moet kan gewoon niet zonder laptop of gelijkgestelde… en smartphone. Ik heb ze allevier en zal ze telkens blijven vervangen al twijfel ik soms over de tablet. Ik heb een 8 inch Acer, 4 op 3 model en die worden steeds zeldzamer. Jammer! Het enige formaat (4×3) waar je bijna alles duidelijk op zien kunt en past bij mij zelfs in mijn jaszak. Dus om te navigeren is het duidelijker dan op mijn 5,5 inch smartphone en als bijzitter in de wagen gebruik ik altijd de tablet en duizend keren beter dan een gewone auto-GPS. Wat zijn die kaarten van OpenStreepMap toch gedetailleerd en werken zonder wifi of dataverbinding! Je moet ze wel opslaan natuurlijk en vragen ook een groot micro SD-kaartje indien je gans (West) Europa wenst op te zetten. Wie dus met OsmAnd kan werken, zal hier veel plezier aan beleven als hiker maar is de smartphone nu wel weer veel handiger…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here