Nieuws

Microsoft stopt Edge-browser in virtuele machine

De nieuwste testversie van Edge is in staat een browservenster te draaien in een gevirtualiseerde omgeving. Zo kan eventuele malware die de browser aanvalt, je systeem niet beïnvloeden.

In de nieuwste insiderpreview van Windows 10 kan je aan de slag gaan met de Windows Defender Application Guard voor Edge.  De Application Guard is een functie waar Microsoft eind 2016 al over sprak maar die vandaag pas het levenslicht ziet. Het systeem laat je toe applicaties te draaien in een gevirtualiseerde computer. Voorlopig werkt de Guard enkel samen met de Microsoft Edge-browser.

De Application Guard zit ingebakken in Windows 10 zelf. Als je de nieuwste Windowsbuild al binnen hebt, moet je via het configuratiescherm doorklikken naar het submenu programma’s. Daar vind je de optie om Windowsfuncties in- of uit te schakelen. Klik er op en schakel de Application Guard in.

Vervolgens kan je in Edge een venster openen in de Application Guard. Dat venster draait op de achtergrond in een virtuele machine, waar eventuele malware niet uit kan ontsnappen. De Virtualization Based Security (VBS) weerhoudt de browser van toegang tot de opslag, andere applicaties in de Windows 10-kernel. Zo kan je risicovolle websites bezoeken zonder je computer open te stellen voor gevaar. Verder werkt het venster als een soort incognitomodus. Cookies en bestandsgeschiedenis blijven met andere woorden niet behouden.

Niet iedereen kan aan de slag met VBS en Edge. Momenteel is de functie enkel beschikbaar in Insider-preview van de Enterprise-versies van Windows, voor wie in de Fast Ring zit. Of het veilige venster ook naar de Home-editie van Windows 10 komt met de volgende grote update aan het einde van dit jaar, is twijfelachtig. Het is evenmin duidelijk of de functie aanwezig zal zijn in Windows 10 S.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business