Nieuws

Sommige Samsung Galaxy S8-toestellen zijn trager dan andere

Na Huawei blijkt nu ook Samsung toestellen met verschillende soorten geheugen te verkopen. Sommige toestellen zijn daardoor trager dan andere.

Samsung verkoopt zijn Galaxy S8-toestellen met variërende soorten geheugen, zo melden verschillende gebruikers op Reddit en XDA. Dat betekent dat het ene toestel een pak trager werkt dan het andere. Dat is althans de theorie. De snelste toestellen gebruiken namelijk ufs 2.1 NAND-geheugen. Dat haalt leessnelheden tussen 700 en 800 MB/s, terwijl de snelheid van ufs 2.0 tussen 500 en 600 MB/s zit. In de realiteit zal dit verschil zich voornamelijk manifesteren in benchmarktests. In gebruik zal je het verschil amper opmerken.

De toestellen die beschikken over de snelste variant van NAND-geheugen zijn de toestellen die gebruik maken van Samsungs eigen Exynos-chips. Dat zijn de modellen die bij ons verkocht worden. Het tragere geheugen lijkt alleen terug te vinden in de kleine Galaxy S8-modellen die gebruik maken van de Snapdragon 835.

Tekorten

De S8+ met Snapdragon maakt wel gebruik van de snelste variant van geheugen, maar van producent Toshiba. Ook het geheugen met ufs 2.0 wordt geproduceerd door Toshiba. Alle andere geheugenmodules worden geproduceerd door Samsung zelf. Waarschijnlijk ligt het verschil aan gebruikte modules aan hetzelfde NAND-tekort waar Huawei mee kampt. Reeds enkele maanden is er een grote vraag naar NAND-geheugen waar niet aan voldaan wordt, met duurdere prijzen tot gevolg.

Enkele weken geleden kwam hetzelfde verhaal al naar buiten bij Huawei: dat rustte zijn P10 uit met drie verschillende soorten NAND-geheugen. Sommige toestellen maken gebruik van ufs 2.0, andere van ufs 2.1. Nog andere toestellen maken dan weer gebruik van emmc 5.1. Terwijl het verschil tussen de soorten ufs nog enigszins theoretisch zijn, vallen ze wel op in vergelijking met emmc. Dat is namelijk een goedkopere en tragere variant van flashgeheugen. Wie een toestel met emmc bezit, mag zich bekocht voelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business