Nieuws

Smartphone van Android-maker botst op copyrightklacht

De Essential Phone van Andy Rubin moet mogelijk al op zoek naar een nieuwe naam. Spigen, een fabrikant van smartphone-accessoires, eist dat via een gerechtelijk bevel wegens copyrightschending.

Nog voor het product goed en wel op de markt is, heeft de Essential Phone al een eerste rechtzaak aan het been. Het bedrijf van Android-ontwikkelaar Andy Rubin heeft een gerechtelijk bevel ontvangen om diens merknaam te veranderen wegens copyright-schending. Aanklager in kwestie is Spigen, een Amerikaanse maker van accessoires voor smartphones.

Verwarring

Spigen bezit een officieel geregistreerd patent op de term “essential” om deze te gebruiken als merknaam voor electronica. Het is een vrij breed geldend patent, en slaat niet specifiek op smartphones. Spigen gebruikt het om producten als laders, powerbanks en bluetooth oortjes in de markt te zetten. Het bedrijf eist nu dat Rubin een andere naam voor zijn smartphone gebruikt, omdat dit anders verwarring zou zaaien.

[related_article id=”215766″]

De accessoirefabrikant verwijst daarbij naar het feit dat Rubins bedrijf zelf geprobeerd heeft om een patent aan te vragen voor de naam, en dat die aanvraag is afgewezen juist om die reden. Het lijkt er dus sterk op dat Rubin op de hoogte was van de mogelijke gerechtelijke gevolgen van de naam, en ervoor gekozen heeft om die toch te gebruiken. Als het voor 15 juli geen postief antwoord heeft ontvangen van Essential, zal Spigen verder gerechtelijke stappen ondernemen, zo stelt het bedrijf.

Essential doet de aanklacht af als ongegrond. De kans is klein dat de smartphonemaker ook effectief de naam van zijn product zal moeten veranderen. In het ergste geval zal Rubin met geld over de brug moeten komen om Spigen tevreden te stellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business