Nieuws

Smartphone belangrijkste camera voor 4 op 5 Belgen

Hoe gebruikt de Belg zijn smartphonecamera? Een nieuw onderzoek schijnt een licht op mobiele fotografie in België.

De Belg heeft de smartphone volledig omarmd als belangrijkste camera. 78,6 procent van onze landgenoten gebruikt voornamelijk of uitsluitend zijn smartphone om foto’s te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van iVox in opdracht van Huawei bij een representatieve steekproef van 1.000 smartphonebezitters.

We gebruiken onze smartphone bovendien bijzonder vaak om leuke momenten vast te leggen, meer dan eender welk ander toestel. Eén op vier (27,4%) zegt dagelijks foto’s te nemen met zijn smartphone. Eén op drie (32,3%) doet dat één of meerdere keren per week. Meer dan de helft (56%) geeft aan dat ze hun smartphonecamera nu meer gebruiken dan een jaar geleden. Slechts 3 procent grijpt nu minder snel naar zijn smartphonecamera dan een jaar geleden.

Meer dan de helft geeft aan dat ze hun smartphonecamera nu meer gebruiken dan een jaar geleden.

Weg met de (compact)camera

Het mag dus niet verbazen dat we het steeds minder noodzakelijk vinden om nog een klassieke (compact)camera te gebruiken. De helft van alle ondervraagden (51%) vindt dat de kwaliteit van smartphonefoto’s niet meer moet onderdoen voor die van digitale fototoestellen. Twee op vijf smartphonegebruikers (39%) neemt dan ook geen gewone camera meer mee op vakantie sinds ze een smartphone hebben. Ongeveer de helft (46%) is bovendien niet van plan om in de toekomst nog een apart fototoestel te kopen.

Antwoord op de vraag: Wat fotografeert u het meest met uw smartphone? (Bron: iVox)

De drie onderwerpen die we het vaakst fotograferen zijn familie en vrienden (78,1%), landschappen (51%) en huisdieren (39%). Ongeveer één op vijf respondenten (22%) vermeldt de selfie in zijn top drie. Bij jongeren onder 34 jaar loopt dat zelfs op tot één op drie (34,4%).

Zes op tien gebruikers maakt een foto binnen 6 tot 15 seconden. 20 procent doet er zelfs nog minder lang over. We nemen dus nauwelijks de tijd om met de verschillende camera-instellingen te prullen, maar verwachten dat onze smartphone dat werk voor ons doet om tot het beste resultaat te komen.

Fotokwaliteit

De camerakwaliteit speelt voor drie vierde van de Belgen (73,6%) een belangrijke rol bij de aankoop van een smartphone. 21,1 procent vindt dat zelfs een zeer belangrijk aspect van het beslissingsproces. Reden genoeg voor ons om op zoek te gaan naar de Android-smartphone met de beste camera.

We trokken op pad met de HTC U11, Huawei P10 Plus, LG G6 en Samsung Galaxy S8 voor een uitgebreide cameratest. Welke Android-smartphone maakt de beste foto’s? Oordeel vooral zelf. Bekijk hier alle foto’s en kies jouw favorieten! 

Vrijdag volgt een uitgebreide bespreking met het definitieve oordeel op basis van de bevindingen van onze redactie en de mening van onze lezers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business