Nieuws

Disney verdwijnt van Netflix: kijk nog snel deze parels (update)

Tijd om te bingewatchen? Geen haast: de films en series zijn nog een hele poos beschikbaar op Netflix. Vanaf 2019 maken ze de overstap naar een eigen streamingplatform van Disney.

Update 09/08 14u26 – Goed nieuws voor Disney-liefhebbers: Netflix bevestigde aan het Nieuwsblad dat de films en series toch beschikbaar zullen blijven op de populaire videostreamingdienst. De deal die Disney stopzet met Netflix heeft enkel gevolgen voor de Verenigde Staten. Bedankt voor de tip, Davy Van Hemelen.

The Walt Disney Company zet zijn samenwerking met Netflix stil om een eigen streamingdienst op te richten. Dat meldt het entertainmentconcern op zijn website. Vanaf 2019 zullen titels van Disney en Pixar niet meer op Netflix te zien zijn, maar op een eigen platform.

Stokkende filmdivisie

Volgens topman Robert Iger werd er in het afgelopen kwartaal een lagere winst behaald in vergelijking met een jaar eerder, waarbij vooral de filmtak slechte papieren voorlegde. Die kende een omzetdaling van 16 procent. Films zoals de nieuwe Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales haalden niet het verhoopte succes. Niet alles is kommer en kwel, want het concern zag de inkomsten uit zijn themaparken wel stijgen.

De beëindiging van de samenwerking kadert in een nieuwe groeistrategie voor Disney. Sinds vorig jaar was Netflix de thuisbasis om films en series van Disney op te bekijken, maar nu wordt deze collaboratie al stopgezet. In 2019 zullen liefhebbers van de thuisbioscoop drie jaar toegang gehad hebben tot de titels. Dit nieuws betekent niet dat beide mediareuzen elkaar de rug toekeren: volgens The Verge zal Netflix zaken blijven doen met The Walt Disney Company, zoals bij de Marvel-films.

Neem alvast de popcorn

Netflix-gebruikers hoeven in de eerste jaren nog niet over te stappen: momenteel kan je er nog alle films en series van Disney en Pixar bekijken. Ook de films die de volgende jaren in de bioscoop verschijnen zullen nog beschikbaar zijn op de streamingdienst. The Verge stelde een lijstje op met titels die abonnees nog te zien krijgen, en welke niet. Best neem je deze opsomming met een korreltje zout: als deze titels hun deadline niet halen, missen ze vermoedelijk de boot. Ook is nog niet duidelijk welke prenten van Marvel op Netflix zullen verschijnen. Films zoals Toy Story 4 en de opvolger van Frozen komen pas in 2019 uit en zal je dus zeker enkel op het nieuwe platform van Disney kunnen bekijken.

Sport

[related_article id=”212286″]

Naast nieuwe titels zullen klassieke films en series in fases toegevoegd worden aan de nieuwe catalogus van Disney. Wanneer de nieuwe video-on-demand-dienst naar België komt, is wel niet duidelijk. Eerst komen de Verenigde Staten aan beurt, daarna pas andere markten.

Daarnaast zal Disney volgend jaar ook een streamingdienst lanceren voor zijn Amerikaanse sportzender ESPN. Jaarlijks zullen 10.000 sportevenementen te zien zijn, zo belooft het concern. Waarschijnlijk zal deze dienst niet naar België komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business