Nieuws

Topman bij Samsung krijgt vijf jaar cel wegens omkoping

In het kader van een gigantisch omkoopschandaal vliegt de topman voor vijf jaar de cel in. Een opdoffer voor Samsung, maar terwijl Lee in voorhechtenis zat, boekte het concern wel de ene recordwinst na de andere.

 

Lee Jae-yong, vice-president bij Samsung, vliegt voor vijf jaar achter de tralies wegens omkoping. Het vonnis vormt deel van het ‘proces van de eeuw’ in Zuid-Korea en is er een van de grootste straffen ooit voor een topman. Eerder werd ook de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye afgezet wegens hetzelfde corruptieschandaal en ook boven het hoofd van drie andere Samsung-bestuurders hangt het zwaard van Damocles.

 

Familiebedrijf

Lee was de vice-president van Samsung, maar leidde feitelijk het concern nadat zijn vader in 2014 een zware hartaanval kreeg. Het familiebedrijf werd door zijn grootvader gesticht. In het bedrijf zelf zijn de Lees geen grootaandeelhouder meer, maar ze behouden hun macht dankzij een complexe structuur van dochtermaatschappijen. Zo doneerde Samsung ruim dertig miljoen euro aan ex-president Park om een fusie tussen twee dochterondernemingen mogelijk te maken. Daarvoor moeten enkele bestuurders bij Samsung nu de prijs betalen.

 

Lee zelf ontkende tot nog toe elke beschuldiging: hij beweert dat de fusie werd geregeld door de strategie-afdeling en dat hij absoluut niet betrokken was.

 

Rumoer

De straf is opvallend, want tot voor kort kregen corrupte bestuurders in Zuid-Korea altijd een milde straf. Lee’s vader kwam bijvoorbeeld in 2008 in een politiek schandaal terecht, maar kreeg gratie van de vroegere president. De nieuwe president Moon-Jae-in wil hier verandering in brengen.

 

Het schandaal waar zoonlief Jae-yong vandaag in verwikkeld is, lijkt voor de Zuid-Koreaanse bevolking een eerder symbolische waarde te bevatten. Zij zijn het beu dat hun regering constant verwikkeld is in corruptie en omkoopschandalen. Jae-yong lijkt daar nu de prijs voor te betalen, die erg zwaar kan uitvallen nadat bekend werd dat hij naast omkoping ook schuldig is aan liegen onder ede tijdens een parlementaire zitting.

 

President Park werd eind vorig jaar wegens hetzelfde corruptieschandaal afgezet. Zij hoort in oktober of ze de gevangenis in moet.

gevangenisomkoopomkopingsamsungschandaal

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals