Nieuws

Telenet test nieuwe IoT-internettechnologie in Antwerpen

Telenet en imec bundelen de krachten rond smart cities. Als onderdeel van de overeenkomst gaat Telenet in Antwerpen experimenteren met een netwerk voor het Internet of Things.

Telenet en imec slaan de handen in elkaar om de ontwikkeling van toepassingen voor slimme steden een duwtje in de rug te geven. De telecomprovider stapt hierdoor mee in het City of Things-programma in Antwerpen, en zal in de stad de mogelijkheden van een NarrowBand IoT-netwerk uittesten. De aankondiging van de samenwerking werd gedaan bij de plechtige opening van het gloednieuwe innovatiecentrum van Telenet, in aanwezigheid van minister Alexander De Croo.

Telenets innovatiecentrum, gelokaliseerd in Brussel, moet vernieuwingen rond media- en telecommunicatietechnologieën helpen stimuleren. Daarvoor nam het telecombedrijf imec in de arm, in België en daarbuiten vermaard om zijn onderzoek op het vlak van nanotechnologie en andere vooruitstrevende IT-toepassingen. De twee hebben een meerjarig samenwerkingsakkoord gesloten.

Smart Zone

Het gezamenlijke onderzoek zal zich concentreren op het Internet of Things. Als onderdeel van de samenwerking stapt Telenet ook in het ‘City of Things’-programma van imec. Dat project loopt in Antwerpen en heeft tot doel om experimentele IoT-toepassingen aan de praktijk te toetsen. Onderdeel van het project is de ‘Smart Zone’. Binnen die zone wil imec een proeftuin creëren met een netwerk van verschillende sensoren. Het maakt het mogelijk om met diverse toepassingen te experimenteren. Daarnaast zullen zowel bedrijven en onderzoekers als inwoners een inbreng kunnen hebben.

Telenet wil de Smart Zone gebruiken om de mogelijkheden van NarrowBand IoT (NB-IoT) te onderzoeken. NB-IoT is een type van internetnetwerk dat geoptimaliseerd is voor het Internet of Things. Telenet wil gebruik maken van de standaard voor zijn toekomstige IoT-diensten.

NB-IoT

Die onderliggende infrastructuur is cruciaal voor het succes (of falen) van IoT-toepassingen. Des te betere de sensoren via een verbinding op elkaar kunnen inspelen en reageren, des te meer nut valt er uit de toepassingen te halen. De netwerkverbinding bepaalt bovendien ook in grote mate de autonomie van een sensor of IoT-apparaat. Wifi of bluetooth is veel te energieverslindend om bepaalde toepassingen rendabel te maken. Alternatieve standaarden als NB-IoT, SigFox en LoRa zijn speciaal gebouwd om met zo laag mogelijk energieverbruik een optimale verbinding te geven.

“Wij zijn zeer opgetogen met de toetreding van Telenet als strategische partner in onze City of Things- en Internet of Things-programma’s,” zegt John Baekelmans, Vice President Smart Cities bij imec. Telenet deelt het enthousiasme: “Wij kijken er naar uit om samen met imec het City of Things-project in Antwerpen helpen vorm te geven en in ons innovatiecentrum gebruik te maken van de grote expertise die imec heeft op vlak van chiptesting ” aldus Dieter Nieuwdorp, SVP Strategy & Corporate Development van Telenet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Bekijk beschikbaarheid

Business