Nieuws

Video: Atlas-robot van Boston Dynamics doet achterwaartse salto

Atlas begint meer en meer op een volwaardige circusartiest te lijken. De robot maakt zonder problemen een achterwaartse salto.

Boston Dynamics heeft tot nu toe verschillende indrukwekkende robots gecreëerd. In filmpjes toont het bedrijf de vooruitgang die de artificiële mensen maken. In een laatste video van de firma kan je de nieuwste versie van Atlas bewonderen. Vorig jaar werd deze robot nog door medewerkers geduwd om aan te tonen hoe goed zijn evenwicht was. Nu is de menselijke robot in staat salto’s te maken.

Boston Dynamics is een Amerikaans bedrijf dat wordt gesponsord door de Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA). De firma werkt sinds 2013 aan Atlas: een humanoïde robot. De laatste versie van de robot is 175 centimeter groot en weegt 82 kilogram. Boston Dynamics heeft bewust voor deze afmetingen gekozen zodat de robot het postuur van een mens benadert. Trappen, deuropeningen en andere voorwerpen in onze omgeving zijn immers op maat van mensen gemaakt. Een robot die onze afmetingen zo goed mogelijk benadert, zou zich dan ook beter aan onze wereld aanpassen.

Bedrijven opteren vaak voor een robot met meerdere benen of rupsbanden, aangezien zo’n toestel beter zijn evenwicht bewaart. Eén van de aspecten waar Boston Dynamics dan ook veel tijd en werk insteekt, is om zijn robot een goed evenwicht te geven. Uit het filmpje van het bedrijf blijkt dat ze daar vooralsnog erg goed in slagen.

Atlas springt zonder problemen op obstakels en bewaart zijn evenwicht wanneer hij draait tijdens een sprong. De indrukwekkendste truc die de robot heeft geleerd, zie je aan het einde van het filmpje. Atlas springt bovenop een erg hoog obstakel en draait zich om. Daarna maakt de robot een volledige achterwaartse salto. Dat dit niet eenvoudig is, kan je helemaal aan het einde van de video zien. Eén keer valt Atlas bijna na een salto, maar weet hij zijn evenwicht nog net te herstellen. De laatste sprong eindigt echter onherroepelijk in een val.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business