Nieuws

Gigabyte lanceert optisch toetsenbord: wat zijn de voordelen?

De Aorus K9 van Gigabyte heeft optische switches. Worden de mechanische schakelaars naar de vuilnisbak verwezen?

Gigabyte heeft de Aorus K9 Optical aangekondigd. Terwijl gamers en liefhebbers van kliksonates traditioneel hun klavier het liefst uitgerust zien met mechanische switches, gooit Gigabyte het met dit toetsenbord over een andere boeg. De fabrikant rust zijn keyboard uit met optische Flaretech-switches van Adomax. Wat zijn optische schakelaars, en welke meerwaarde bieden ze ten opzichte van hun mechanische broers?

Mechanische switches versus domes

De toetsenborden die standaard bij computers worden geleverd, maken meestal gebruik van een rubberen dome. Je drukt een toets volledig in, waarna het contactpunt op de dome een toetsaanslag registreert. Het nadeel aan deze technologie is dat de rubberen membranen voor een papperig en inconsistent gevoel zorgen. Bovendien moet je de toetsen telkens volledig indrukken, waardoor je typsnelheid vertraagd wordt.

Bij laptops wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde ‘scissor switches’. Deze technologie maakt nog steeds gebruik van domes, maar twee plastieken onderdelen die als een schaar met elkaar zijn verbonden, zorgen ervoor dat de toets minder diep moet worden ingedrukt. Het mechanisme zorgt voor een betere feedback dan bij klassieke dometoetsenborden, al kunnen scissor switches het papperige gevoel niet volledig van de baan helpen.

[related_article id=”215555″]

Een mechanisch toetsenbord is een klavier waarbij switches gebruikt worden die je toetsaanslagen registreren alvorens de toetsen op de bodem van het klavier belanden. De switches van Cherry zijn hier een mooi voorbeeld van. Wanneer je een toets indrukt, beweegt een steel in de behuizing die de metalen contacten tegen elkaar drukt, waardoor toetsaanslagen worden geregistreerd. Andere types mechanische switches maken gebruik van andere methodes om toetsaanslagen precies en snel te registreren.

Optische switches

Net zoals mechanische switches hebben optische schakelaars bewegende onderdelen, maar wordt er geen elektrisch contact gemaakt om een aanslag te registreren. Omdat er geen metalen contactpunten zijn, beloven ze een langere levensduur en goedkopere productiekost. Volgens Gigabyte overleeft de Aorus K9 Optical zo 100 miljoen toetsaanslagen, terwijl de mechanische MX-switches van Cherry het na zo’n 50 miljoen aanslagen begeven. Terwijl je in de praktijk waarschijnlijk nooit een toetsenbord zal kapot tikken, omarmen we nieuwe technologie altijd met open armen.

Elke optische schakelaar omvat een infraroodledje en een receiver. Vanaf je een toets indrukt, wordt de baan van het licht doorbroken. Dit wordt op zijn beurt opgevangen door de ontvanger, waarna het toetsenbord de aanslag registreert. Dankzij deze techniek veren de switches sneller terug dan hun reguliere collega’s, maar wel registreren ze niet hoe diep je een toets indrukt. Daarnaast moeten ze niet worden vastgesoldeerd, zodat je eenvoudig van switches kan verwisselen. Als er een schakelaartje kapot gaat, kan je die eenvoudig vervangen. Bovendien zijn er ook, zoals bij mechanische switches, verschillende soorten optische schakelaars. Een liefhebber van first person shooters verkiest lineaire switches, terwijl diehard-typers ongetwijfeld gaan voor het mechanisch getik met tactielere switches. Bij een optisch toetsenbord kan je ze, indien gewenst, wisselen.

Gigabyte is niet de eerste fabrikant die een model met optische schakelaars op de markt brengt. Zo zagen we de Flaretech-switches van Adomax al eerder met de Wooting One. Daarnaast brengt ook A4tech zijn eigen optische schakelaars uit: de Light Strike-switches.

Aorus K9: no-nonsense

Wat heeft de Aorus K9 Optical nog in zijn mars? De toetsen van dit full size-keyboard zijn belicht met RGB-ledjes, die je kan animeren met allerlei lichteffecten. Zoals bij andere gaming-toetsenborden is N-key rollover ondersteund zodat alle toetsaanslagen worden geregistreerd, hoeveel je er ook in één keer indrukt. Het klavier kan verder tegen een waterspatje en heeft een gevlochten USB-kabel. Verder ziet de Aorus K9 Optical er erg basic uit: zo ontbreken er aparte media- en macrotoetsen en is er geen USB-passthrough.

[related_article id=”216333″]

De Gigabyte Aorus K9 zou 129 euro kosten. Terwijl optische schakelaars op papier een lagere productiekost beloven, zijn mechanische toetsenborden met gelijkaardige specificaties wat goedkoper, zoals de Logitech G413 Carbon. Vanaf andere fabrikanten op de kar springen, zal het prijskaartje ongetwijfeld zakken. Wanneer het toetsenbord op de markt komt, is nog niet duidelijk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business