Nieuws

Vlaamse zorgrobot biedt gepersonaliseerde hulp aan ouderen

Een Gents rusthuis is van sensoren voorzien, waardoor een zorgrobot gepersonaliseerde hulp kan bieden waar nodig.

Imec heeft in samenwerking met Zora Robotics en Xetal een robot gecreëerd die gepersonaliseerde zorg biedt aan bewoners van woonzorgcentra. In twee Gentse rusthuizen werden sensoren geplaatst die detecteren wanneer een bewoner hulp nodig heeft. Zora vertrekt vervolgens in een elektrisch wagentje naar de bewoner en biedt hulp in de vorm van een gepersonaliseerd gesprek of liedje.

Sensoren

Het project WONDER bestaat uit twee luiken. In de eerste plaats werden sensoren geplaatst in kamers van bewoners die real-time detecteren waar bewoners zich exact bevinden. Bovendien detecteren de sensoren wanneer een oudere uitzonderlijk onrustig is. Het platform stuurt indien nodig een alarm naar zorgverleners, die op hun beurt kunnen kiezen om Zora op pad te sturen. Zora kan een bewoner helpen tot de zorgverleners tijd hebben om zelf naar de oudere te gaan.

De Vlaamse zorgrobot beweegt zich zelfstandig naar de bewoner toe en stemt haar tussenkomst af op het profiel van de oudere. Zo zal Zora luider praten tegen hardhorigen, liedjes afspelen uit een bepaalde periode, of een gesprek beginnen over een onderwerp waarin een bewoner geïnteresseerd is. Dankzij haar gepersonaliseerde aanpak en guitige uiterlijk heeft Zora een rustgevend effect op ouderen.

[related_article id=”218026″]

“We hebben de robot gekoppeld aan een cloud-gebaseerd platform dat door imec ontwikkeld werd en waarin real-time sensordata worden omgezet in contextinformatie, en waarin de persoonlijke voorkeuren van bewoners zijn opgeslagen,” legt Tommy Deblieck, de CEO van Zora Robotics uit.

Zora

Zora (kort voor Zorg Ouderen Revalidatie en Animatie) is een humanoïde robot van 57 centimeter groot. De hardware van de robot wordt sinds 2006 door een Frans bedrijf ontwikkeld. Zora Robotics voorzag dat product van zijn eigen software, waardoor het toestel in de zorg kan worden ingezet.

We bezochten de robot in een rusthuis meer dan een jaar geleden, waar Zora tijdens kinesitherapielessen werd ingezet. De robot motiveerde ouderen en legde uit welke oefeningen de bewoners moesten doen. Toen stond Zora nog vrij statig op een tafel en was regelmatige tussenkomst van een zorgverlener noodzakelijk. Uit een filmpje blijkt dat de robot ondertussen volwassener is geworden en op haar eigen benen kan staan. Projecten zoals WONDER kunnen een oplossing bieden voor de toenemende vergrijzing in ons land.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business