Nieuws

IBM, Red Hat, Facebook en Google zetten in op milder licentiebeleid

De bedrijven zullen een afkoelingsperiode inlassen waarin licentieproblemen met onder andere Linux kunnen opgelost worden zonder dat men naar juridische middelen grijpt.

 
Red Hat, Google, Facebook IBM en de Linux Kernel Community hebben aangekondigd dat ze extra rechten zullen toekennen aan ondernemingen die compliancefouten hebben gemaakt tegen GNU Public License version 2 (GPLv2), de licentie waarvan onder andere Linux gebruik maakt. Experts verwachten dat andere ondernemingen zich snel zullen aansluiten bij het initiatief van de vijf.
 

GPLv2

 
GPLv2 en zijn alternatief GNU Lesser General Public License (LGPL) zijn twee van de meest gebruikte licenties voor opensource software. Er is ook een update voor GPLv2 beschikbaar, GPLv3. De vijf organisaties willen nu enkele verbeteringen op het vlak van complianceproblemen uit GPLv3 integreren in versie 2 van de licentie.
 
De aanpassing zorgt ervoor dat bedrijven die in fout zijn tegen GPLv2 meer marge krijgen om die uitschuiver recht te zetten vooraleer men naar juridische middelen grijpt. Een bedrijf dat in overtreding is met een licentie kan het recht daarop terugkrijgen als het nog geen andere overtredingen op zijn kerfstok heeft en de fout binnen de 30 dagen rechtzet na melding. Daarnaast zal een bedrijf een licentie ook opnieuw moeten toestaan als het bedrijf in fout niet binnen de 60 dagen ingelicht wordt over zijn overtreding. Je kan de officiële aanpassing die de bedrijven naar voorschuiven hier lezen.
 

Gemeenschapsvorming

 
De organisaties willen een aanpak promoten die meer gericht is op het bestendigen van de opensource gemeenschap. “We hopen dat dit een sterkere samenwerking zal stimuleren bij opensourceprojecten, en de discussie zal bevorderen over hoe we allemaal nauw kunnen blijven samenwerken,” stelt Chris DiBona, hoofd Open Source bij Google. Eenzelfde geluid is te horen bij de andere bedrijven. “[de aanpassing] heeft het potentieel om de industrie vooruit te stuwen en laat aan ingenieurs toe om zich te focussen op het bouwen van geweldige dingen,” verklaart Allen Lo, vice-president bij Facebook.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business