Vanaf begin volgend jaar biedt Ericsson het eerste 5G-netwerk in België aan op de Corda Campus in Hasselt, nog voor de commerciële uitrol van de technologie.


Ericsson en Corda Campus lanceren in het eerste kwartaal van 2018 samen het eerste 5G-netwerk in België. Nog voor de verwachte commerciële lancering van de technologie in ons land: de 5G-specificatie wordt ten vroegste in 2020 afgerond.

De 5G-Life campus biedt onderdak aan Belgische spelers om toepassingen op 5G te ontwikkelen voor industrie en maatschappij. Zo kan er met zelfrijdende auto’s worden geëxperimenteerd en kunnen nieuwe use cases worden onderzocht. Voor de realisatie wordt nauw samengewerkt met het onderzoeks- en ontwikkelingslabo van Ericsson in het Duitse Aken.

“Ericsson en Corda Campus willen Belgische bedrijven en start-ups de kans geven om sleutelspelers te worden in de ontwikkeling van 5G”, zegt Saskia Van Uffelen, CEO van Ericsson BeLux. “De 5G-Life Campus helpt hen de digitalisering in ons land en in Europa te versnellen.”


Het lijkt wat voorbarig om nu al van een 5G-netwerk te spreken: de specificatie is immers nog niet helemaal afgewerkt. Volgens Van Uffelen heeft dat evenwel niet zozeer met de technologie te maken. Die is er wel al. “De standaarden liggen bijna vast en worden nu alleen nog verder op punt gesteld”, legt ze uit. Om die reden is de samenwerking met het onderzoekslab in Aken zo belangrijk: zij hebben altijd de laatste nieuwe versie van de standaard en kunnen die ook in Hasselt toepassen.

Ericsson is niet de enige speler die 5G test in ons land. Ook concurrent Huawei voert reeds testen uit in samenwerking met Proximus. Die experimenten gebeuren evenwel nog in een afgesloten omgeving. De 5G-Life campus in Hasselt maakt de 5G-technologie voor het eerste beschikbaar in een omgeving waar bedrijven ermee aan de slag kunnen.