Nieuws

Apple en Ierland bereiken akkoord over miljardenboete

Vorig jaar kreeg Apple een monsterboete van 13 miljard euro wegens belastingontduiking. Nu is er meer duidelijkheid over hoe en wanneer die betaling zal plaatsvinden.

 
Apple en Ierland zijn het eens geworden hoe de technologiereus de boete van omgerekend dertien miljard euro zal terugbetalen, zo schrijft Reuters. Jarenlang betaalde het concern te weinig belastingen aan Ierland en daarom kreeg het concern vorig jaar een monsterboete opgelegd. Nu verschaft de Ierse minister van Financiën Paschal Donohoe meer duidelijkheid in hoe de achterstallige betaling zal vereffend worden.
 
Volgens de Ierse minister hebben beide partijen een akkoord bereikt over hoe en wanneer het geld gestort zal worden. Zo zal de som normaal gezien in het eerste kwartaal van volgend jaar overgemaakt worden. Het bedrag wordt eerst op een derdenrekening gezet, in afwachting van een hoger beroep.
 

Iers belastingparadijs

De Europese Commissie deelde vorig jaar de recordboete uit omdat Apple jarenlang weinig tot geen belastingen zou betaald hebben in Ierland, waar het bedrijf zijn hoofdkwartier heeft. De Commissie concludeerde daarom dat Apple onterecht kon genieten van ‘staatssteun’. Ierland is een geliefde bestemming voor multinationals omdat het de laagste vennootschapsbelasting in de Europese Unie hanteert, namelijk 12,5 procent. Maar door een ‘speciale’ regeling zou Apple amper 1 procent belastingen hebben betaald op de Europese winst in 2003 en 0,005 procent in 2014. Volgens CEO Tim Cook is die bewering lek en heeft Apple nooit een speciale belastingdeal gevraagd of gekregen. Ook Ierland kon zich niet vinden in de uitspraak. Beide partijen gingen daarom in beroep.
[related_article id=”168224″] De zaak ligt nu bij het Europese Hof van Justitie, die moet buigen over de zaak en de belastingconstructie. In afwachting van de uitspraak van het Hof blijft het geld op een aparte rekening staan. Of Apple ooit écht het geld aan Ierland zal moeten betalen, is dus nog niet zeker.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business