Marktplaats-verkopers worden geteisterd door oplichters die gebruikmaken van valse betaalapps. Tijdens de verkoop lijkt het alsof de oplichter betaalt via zijn smartphone, terwijl er in praktijk geen cent wordt overgeschreven.

Een groeiend aantal online verkopers zijn het slachtoffer geworden van een list met valse betaalapps. Dat meldt het Nederlandse consumentenprogramma Opgelicht?!. De zwendel zou al een jaar lang aan de gang zijn.

Nep-apps

Het bedrog treft verkopers op Marktplaats.nl, de Nederlandse tegenhanger van 2dehands.be. De verkopers worden gecontacteerd door een geïnteresseerde met de vraag om het artikel te bekijken of op te pikken. De betaling zal ter plaatse gebeuren via een mobiele overschrijving, zo krijgt de verkoper te horen.

Tijdens de verkoop haalt de oplichter een valse betaalapp boven van Rabobank, ING of ABN AMRO. De imitatie-apps zouden als twee druppels water lijken op de echte exemplaren: er wordt een rekeningnummer getoond, het saldo kan worden opgeroepen en er kunnen transacties worden geplaatst met behulp van een vijfcijferige pincode. Het geheel is echter compleet vervalst. Enkel wanneer de twee versies van de app naast elkaar worden gelegd, kunnen enkele verschillen in lay-out en functie worden opgemerkt. Een gebruiker die niet bekend is met de bank-app, zal die verschillen niet spontaan opmerken, aldus Opgelicht?!.

Late ontdekking

Bovendien heeft het bedrog vaak succes, omdat niet meteen duidelijk is dat er niet echt wordt betaald. Voor ze ter plaatste komen, vergewissen de oplichters zich van de bank van de verkoper. Heeft deze een rekening bij ING, dan wordt de app van Rabobank of ABN Amro gebruikt. De transacties tussen de verschillende banken duren iets langer, vertellen de oplichters, waardoor het geld niet meteen op de rekening van de verkoper zal verschijnen. De verkoper kan wel toekijken hoe de transactie verloopt, en is in de waan dat het geld correct is overgeschreven. Het duurt vaak enkele dagen tot het slachtoffer merkt dat de betaling uitblijft. Tegen dan is het artikel al lang doorverkocht, en is de oplichter spoorloos. De gegevens die hij eerder doorgaf, blijken vals.

24.000 euro

Voor zover bekend is, komt de oplichting enkel voor op het Nederlandse platform van Marktplaats. De oplichters mikken vooral op producten van minimum duizend euro, zoals scooters, laptops en camera’s. Het grootste verlies werd opgelopen door iemand die zijn auto te koop zette; hij werd voor maar liefst 24.000 euro opgelicht.

Opgelicht?! raadt aan om extra voorzichtig om te springen met verkopen via de Nederlandse marktplaats. Vertrouw niet blindelings wat je ziet op andermans scherm en kies er desnoods voor om het geld gewoon contant te ontvangen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here