Nieuws

Magische concepttelefoon van Vivo blaast iedereen omver

Vingerafdrukscanner onder scherm? Check. Dunste bezels ooit, uitklapbare selfiecamera én luidspreker die in het scherm is verwerkt? Dubbelcheck.

De kans is groot dat je nog nooit van Vivo hebt gehoord, ook al prijkt de Chinese smartphonebouwer in de top tien fabrikanten wereldwijd. De toestellen verlaten echter zelden de Chinese markt. Vorige maand haalde de telefoonmaker al het nieuws bij ons met ‘de allereerste smartphone die een ingebouwde vingerafdrukscanner onder het scherm heeft’, een prototype die het bedrijf op CES 2018 lanceerde. Duidelijk draagt Vivo innovatie hoog in het vaandel, want op MWC trekt het alle registers op met de Vivo Apex. Ingebouwde luidsprekers onder het scherm, een uitklapbare selfiecamera en de dunste bezels ooit in een smartphone: de concepttelefoon doet ons dromen naar de toekomst.

Innovatie troef

Met de Vivo Apex bouwt de Chinese smartphonebouwer verder op een trend waarvoor het vorige maand het startschot gaf. Net zoals het prototype op CES heeft deze concepttelefoon een onzichtbare vingerafdrukscanner onder het scherm. In tegenstelling tot zijn voorganger neemt hij echter geen klein plaatsje meer in op het scherm, maar de volledige onderkant. Volgens de fabrikant is de Apex daarmee de eerste telefoon wereldwijd met een scangebied die de helft van het scherm bedekt. Ook kan je twee vingerafdrukscans tegelijkertijd registreren als extra beveiligingslaag. Dat kunnen twee vingers van dezelfde hand zijn, maar ook van twee verschillende mensen.

[related_article id=”222167″]

Ook zijn bezelloos ontwerp verdient een stekje in het Guinness World Book of Records. De randen van de Vivo Apex zijn slechts 1,8 millimeter dik, met onderaan een dikkere strook van 4,3 millimeter. De telefoon zou zo de dunste schermranden hebben op de markt. Door deze designkeuze kon de 8 MP-selfiecamera wel niet op dezelfde plaats blijven zitten. Daarom voorzag Vivo een gleufje bovenaan waaruit de selfiecamera klapt als je een kiekje wil nemen. Volgens Vivo duurt het minder dan een seconde vooraleer de camera naar buiten klapt om een foto te nemen. Nadat je de camera-applicatie terug sluit, gaat de camera terug de telefoon in.

Een laatste snufje waarmee de Apex hoge ogen gooit, is de zogenaamde ‘ScreenSoundCasting-technologie’. Vertaald naar mensentaal: een ingebouwde luidspreker in het scherm. Door vibraties door het scherm heen te sturen, kan je het geluid opvangen zonder dat je daarbij een traditionele speaker nodig hebt.

Niet te koop

Het moge duidelijk zijn: de Vivo Apex is een wonderbare telefoon die ons allerlei snoepjes toegooit om van te smullen, maar helaas kan je hem niet in huis halen. De Chinese smartphonebouwer heeft immers geen plannen om hem op de markt uit te brengen. We zijn benieuwd of deze technologieën dit jaar ook in andere smartphones zullen verschijnen. Het is alvast een kwestie van tijd vooraleer de ingebouwde vingerafdrukscanner zijn intrede maakt bij de grotere smartphonemerken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business