Nieuws

Eerste testvluchten met SpaceX-marsraket begin 2019

Volgend jaar moeten de eerste testvluchten plaatsvinden van de raket waarmee Elon Musk de rode planeet wil koloniseren.

SpaceX heeft nog maar net de Falcon Heavy – met rode Tesla Roadster aan boord – de ruimte in gelanceerd, en al meteen geeft CEO Elon Musk meer details prijs over zijn ‘marsraket’. De topman verwacht dat het begin volgend jaar zijn raket kan gaan testen. Dat liet hij op het festival South by Southwest (SXSW) in Austin weten.

https://www.youtube.com/watch?v=DahRypEoeM4

Musk verklapte vorig jaar al dat hij een ‘fucking’ grote raket (de ‘Big Fucking Rocket’, of kortweg BFR) naar Mars wil sturen. Met dit ruimtetuig wil hij mensen van en naar Mars vervoeren en zo stapsgewijs de rode planeet koloniseren. Deze raket wordt momenteel gebouwd, zo bevestigde de topman op SXSW. Begin 2019 moet hij gereed zijn voor de eerste testvluchten. “Onze eerste proefvluchten zouden, normaal gezien, ergens in de eerste helft van 2019 plaatsvinden”, licht hij toe.

Op reis naar… Mars

In 2016 gaf Musk voor het eerst een tipje van de sluier en doopte hij zijn ruimteplannen tot Interplanetary Transport System (ITS). Toen sprak het tech-icoon nog over een ruimtetuig dat uit 42 motoren bestond, maar ondertussen heeft SpaceX dit aantal teruggeschroefd naar 31 krachtstuwers om het kostenplaatje te drukken. Toch blijft de BFR een krachtpatser: hij zou honderd passagiers kunnen vervoeren en kunnen zweven voor een landing. De marsraket zou 48 meter lang zijn en de laadruimte zou bestaan uit acht verdiepingen, samen goed voor ongeveer 825 vierkante meter. Hij zal dus groter zijn dan de Falcon Heavy, die vorige maand werd gelanceerd en de krachtigste operationele raket van dit moment is.

[related_article id=”218980″]

Bij de eerste testvluchten in 2019 zal wel nog niemand aanwezig zijn. Ook vliegt de raket nog niet maar Mars. In 2022 wil hij voor het eerst een bemande raket naar de rode planeet sturen. De innovator in technologieland heeft immers één groot doel voor ogen: van Mars een leefbare planeet maken. Shoppingcentra, bruisende steden en natuurparken: Mars moet een evenknie worden van onze planeet Aarde. Hoeveel een tripje naar Mars op termijn zal kosten, is nog niet bekend.

bfrbig fucking rocketmarsmuskruimtevaartspacexWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals