Nieuws

YouTube Kids toont (opnieuw) kindonvriendelijke video’s

Geen gewelddadige video's met clowns meer of beangstigende advertenties, maar kindonvriendelijke complottheorieën verschijnen in de YouTube Kids-app.

De kindvriendelijke versie van de YouTube-app toont nog steeds video’s die niet geschikt zijn voor kinderen. Deze keer gaat het niet over gewelddadige video’s maar twijfelachtige complottheorieën. Dat ontdekte Business Insider.

Business Insider vond in de YouTube Kids-app video’s waarin complottheorieën haarfijn werden uitgelegd. In die video’s worden kinderen overtuigd dat onder meer de maanlanding niet echt plaatsvond en werd vervalst en dat de piramides bovendien niet werden gebouwd door mensen, maar door buitenaardse wezens. Theoretisch gezien zijn deze video’s niet in strijd zijn met de richtlijnen van YouTube, maar het is niet het type van content dat YouTube wil promoten voor jonge kinderen.

Niet de eerste keer

De YouTube Kids-app is bedoeld voor kinderen en toont enkel video’s die het YouTube-algoritme herkent als geschikt voor kinderen. Toch blijkt dat niet altijd het geval te zijn. Het is bovendien niet de eerste keer dat YouTube Kids onder vuur komt te liggen, want ook vorig jaar bleek kindonvriendelijke inhoud beschikbaar te zijn in de app. Toen trokken enkele belangengroepen voor de bescherming van kinderen aan de alarmbel.

“De YouTube Kids-app bevat een breed scala aan inhoud met verrijkende en entertainende video’s voor gezinnen. Deze inhoud wordt gescreend met behulp van door mensen getrainde systemen. Dat gezegd hebbende, is geen enkel systeem perfect en soms missen we het doel”, meldt YouTube in een verklaring aan Business Insider. “Wanneer we fouten maken, ondernemen we onmiddellijke actie om de video’s te blokkeren of, indien nodig, kanalen in de app te verbergen.”

“We zullen blijven werken aan het verbeteren van de YouTube Kids-app-ervaring”, aldus YouTube.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business