Het bedrijf stelt 1.1.1.1. voor, een DNS-service die het moeilijker maakt voor anderen om na te gaan welke websites je bezoekt en tegelijkertijd ook je internet sneller maakt.

Advertentie

IT-provider CloudFlare biedt sinds gisteren de dienst 1.1.1.1 aan, een DNS-service voor consumenten die je data beter beschermt en je internet sneller maakt. Er hing in eerste instantie wat onduidelijkheid over de service omdat CloudFlare niet meteen het meest ideale moment koos voor de lancering en de 1.1.1.1-website ook even offline haalde, maar het is geen aprilgrap.

DNS

1.1.1.1 is een alternatieve DNS-server die als eerste het nieuwe protocol DNS over HTTPS ondersteunt. Dat protocol zorgt ervoor dat je DNS-verzoeken geëncrypteerd worden en niet leesbaar zijn voor je internetprovider en andere meekijkende partijen.

DNS of Domain Name System is een essentieel deel van het internet. De URL van een website maakt het voor jou makkelijker om deze te vinden omdat het om begrijpbare woorden gaat, maar heeft weinig waarde voor computers – zij kijken naar het numerieke IP-adres om een website te localiseren en te laden. Een DNS-server kan beschouwd worden als het telefoonboek van het internet en verbindt URLs met hun IP-adres. Wanneer je een website intikt in de adresbalk, verstuurt je browser een verzoek naar een DNS-server om het juiste IP-adres op te halen en de website te laden. Dat verkeer verloopt standaard onversleuteld of je nu een https-website bezoekt of niet en kan door je internetoperator gezien worden. De snelheid van een DNS-server kan ook variëren, waardoor je internet sneller of trager kan verlopen afhankelijk van welke server je gebruikt.

1.1.1.1

[related_article id=”220750″]

Met het DNS over HTTPS-protocol encrypteer je je DNS-verzoeken. Je kan trouwens hetzelfde effect bereiken door het gebruik van een VPN. Op zich is het gebruik van een versleutelde DNS-server eenvoudiger en goedkoper dan de installatie van een VPN, maar het biedt niet de extra opties zoals het gebruik van buitenlandse servers of beschermde toegang tot een specifiek netwerk. 

Standaard bepaalt je internetprovider welke DNS-server je gebruikt, maar deze kan je zonder problemen aanpassen naar je eigen voorkeur. We schreven onlangs een gids over Namebench, een tool die de snelste DNS-server voor je kan analyseren. Op https://1.1.1.1 legt CloudFlare je uit hoe je zijn dienst kan gebruiken. Als garantie voor je privacy belooft het bedrijf de logs met je DNS-verzoeken nooit langer dan 24 uur bij te houden.