Technische panne bij Eurocontrol zorgde voor vertragingen en annuleringen

Door een fout in een systeem bij Eurocontrol was dinsdag de vluchtuitvoering beperkt. Dinsdagavond was het systeem weer vrij voor normaal gebruik.

Dinsdagmiddag kwam de Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol rond 14:00 uur naar buiten met het bericht dat ze problemen ondervonden met het Enhanced Tactical Flow Management System. Even later bleek dat Eurocontrol door de problemen met het systeem ook alle vluchtplannen aangeleverd voor 10:26 uur was verloren, hierdoor moesten luchtvaartmaatschappijen deze opnieuw indienen.

Rond 18:00 uur maakte Eurocontrol bekend dat het systeem langzaamaan weer zijn werk kon gaan doen, dit na, wat later bleek uit een persbericht van Eurocontrol, intensieve testen met het systeem.

Enhanced Tactical Flow Management System

Het Emhqmced Tactical Flow Management System, vaak afgekort als EFTMS, is een systeem dat tussen de vraag en aanbod van luchtruim in een bepaalde luchtverkeersleidingsector zit. Om de problemen zoveel mogelijk te beperken, besloot Eurocontrol 10 procent van al het luchtverkeer niet op te laten stijgen. Daarnaast hield het rekening met een groot aantal vertragingen.

De luchtverkeersleiding van onafhankelijke luchthavens ondervonden geen enorme problemen en functioneerden zo goed als normaal. De veiligheid van de reizigers is volgens Eurocontrol dan ook op geen enkel moment in het geding geweest.

Belgocontrol, de luchtverkeersleiding in België waar wij een bezoek aan brachten, kon door het probleem met het ETFMS-systeem echter maar weinig vliegtuigen laten opstijgen. Volgens de BBC konden sommige luchthavens slechts 10 vluchten per uur laten opstijgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business