Nieuws

Problemen bij Argenta: internetbankieren al een week plat

Al een week kunnen klanten bij de Antwerpse spaarbank niet internetbankieren. Wel werkt de app sinds deze ochtend terug.

Argenta is deze week geteisterd door IT-problemen, na een moeizame migratie naar een nieuw bankplatform. Pas sinds deze ochtend kan je terug via de app een overschrijving boeken, maar via hun website is dit nog steeds niet mogelijk. Gisteren gaf de Antwerpse spaarbank nieuwe updates over de problemen via zijn Frequently Asked Questions (FAQ)-pagina.

Surf je naar de website van Argenta, dan kom je op een tijdelijke vervangpagina terecht: sorryarg.be. De bank zette deze pagina online met de melding dat de problemen afgelopen woensdag opgelost zouden zijn. Deze deadline haalden ze helaas niet: blijkbaar waren de problemen ernstiger dan vooraf ingeschat.

Volgens de bank zijn de twee ‘gespiegelde’ datacenters overbelast, in Hasselt en Geleen. Voor alle transacties worden immers een back-up voorzien om een ramp te behoeden als bijvoorbeeld een brand uitbreekt. Door de implementatie van het nieuwe bankplatform kost het uitwisselen van transacties veel meer tijd dan normaal, waardoor de capaciteit van het systeem lager is. Een ingewikkeld softwareprobleem zou aan de basis liggen. Gedurende deze tijd kregen daarom pintransacties (en automatische verrekeningen) voorrang op ander betalingsverkeer. Ook op kantoor kan je een overschrijving doen zonder problemen.

Lekke tijdelijke oplossing

Als tijdelijke oplossing kan je een mailtje sturen met je gegevens (waaronder rekeningnummer, adres en handtekening) naar info@argenta.be om een transactie te verrekenen. Een absurde zet volgens critici, omdat dit de privacy van gebruikers in het gevaar brengt. Zo is niet duidelijk wie toegang heeft tot de mailbox, en vergroot zo het risico op phishing en datalekken.

Het is nog niet duidelijk wanneer de problemen opgelost zullen zijn, maar de bank zegt dag en nacht te werken aan een oplossing. “Normaal zijn internetbankieren en de mobiele app dit weekend beschikbaar voor alle klanten”, liet een woordvoerder weten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business