Windows 10 april 2018 update geblokkeerd voor systemen met Intel SSD’s

De Windows 10 april 2018 update brengt grote problemen met zich mee voor gebruikers van specifieke Intel SSD’s. De vraag daarbij is hoe Windows omgaat met het Windows Insider programma waarbinnen updates getest worden.

Midden april kwam voor het eerst de Windows 10 april 2018 in de publiekelijke cirkel. Deze update werd al snel offline gehaald door verschillende problemen die de update veroorzaakte. Even later in de maand, op 30 april kwam de update wederom beschikbaar voor het platform. Wederom niet zonder problemen, zo bleek al na een paar dagen. Inmiddels zijn we meer dan twee weken verder, en nu is er een bug opgedoken met betrekking tot specifieke Intel SSD’s. De update is voor systemen met deze SSD’s stopgezet.

Intel SSD’s

De fout met de Intel SSD’s is in samenhang met twee specifieke SSD’s, de Intel SSD 600P en de Intel SSD PRO 6000P. Het systeem kan door de fout niet booten naar Windows, het systeem blijft immers hangen in de UEFI-boot check. De enigste oplossing voor het probleem is door middel van het indrukken van F8 terug te rollen naar de vorige Windows update.

Waar deze problemen specifiek liggen is moeilijk te zeggen. Ars Technica spreekt over een mogelijke fout in power-management waarbij Windows de SSD zuiniger probeert te maken. Dit loopt dan mogelijk niet in lijn met de firmware van Intel, wat dan op zijn beurt weer problemen kan veroorzaken. Wat precies de problemen zijn, is moeilijk te zeggen. Mogelijk is het iets waar we nooit meer iets over gaan horen.

Kwaliteitscontrole

Deze problemen de afgelopen maand zijn echter niet geïsoleerd. Een groot aantal Windows updates brengen meer problemen met zich mee dan dat ze oplossen. De afgelopen update van april heeft wel meer – en ook grotere – problemen met zich meegebracht vergeleken met eerdere updates.

De vraag is dan ook hoe het bij Windows zit met de kwaliteitscontrole van de nieuwe updates. Er zijn duizenden Windows Insiders, die elk de update testen voordat deze live gaat. Het zou praktisch onmogelijk zijn dat niemand een van de problemen heeft gehad die de uiteindelijke update had. Het is dan ook hopen dat Windows bij de volgende update weer meer gaat letten op de kwaliteit van de uitgerolde update.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business