Essential wijzigt koers en stopt mogelijk ontwikkeling Essential Phone 2

Essential lijkt van koers te willen veranderen, zo laten verschillende bronnen weten aan Bloomberg. Ook een tweet van Andy Rubin wijst op een verandering van focus vanuit het bedrijf.

Het verhaal rond de Essential Phone begon allemaal eind 2014 nadat Andy Rubin, de originele bedenker van Android, Google verliet. Bij het verlaten van Google startte Andy direct een nieuw bedrijf op genaamd ‘Playground’. Playground wordt later de basis van Essential waar het bedrijf zo’n 300 miljoen dollar mee ophaalt bij bedrijven zoals Amazon en Tencent. Maar ook Foxconn en Sprint hebben een behoorlijke investering gedaan. Nu lijkt het bedrijf dat hieruit is ontstaan zijn koers al te moeten veranderen, en lijkt een tweede smartphone geannuleerd.

Essential PH-1

Ongeveer een jaar geleden, in mei 2017 kondigde Andy Rubin eindelijk wat aan over de nieuwe Essential Phone (PH-1…). Andy’s aankondiging was op zijn zachts gezegd anders dan de meeste aankondigingen, maar het beloofde een mooi nieuw product te gaan worden. Waar uiteindelijk enorm lang op gewacht mocht worden. Voor een lange tijd bleef het stil achter de schermen, Brian Wallace, de originele Vice President verliet zelfs om onbekende redenen in de weken na het opstarten het bedrijf.

[related_article id=”223337″]

Toen het toestel eenmaal uitkwam in augustus ontstonden de eerste ergernissen. Zo bleek het toestel vooralsnog enkel in de Verenigde Staten beschikbaar. Reviewers waren daarnaast ook nog eens niet echt tevreden over de nieuwe toestellen, zo bleek uit de reviews die stuk voor stuk naar buiten kwamen. Ver ondermaatse software, gekoppeld aan hardware waar ook het een en ander op aangemerkt kon worden maakte het geen aanrader. De prijs was ook geen lachertje met een startprijs van $699. Pas toen de prijs na een paar maanden met $200 werd ingekort werd het toestel enigszins interessant. Waarschijnlijk al te laat, want zelfs na de prijsverlaging is het geen verkoophit geworden.

Essential Phone 2

Inmiddels zijn we weer een jaar verder, wat het tijd zou maken voor een opvolger van het toestel. Het lijkt nu echter dat deze er niet gaat komen. Ten minste, niet onder de huidige eigenaar. Bloomberg heeft namelijk via betrouwbare bronnen te horen gekregen dat Andy Essential wilt gaan verkopen. Volgens Bloomberg heeft het bedrijf Credit Suisse Group AG in de armen genomen om te kijken naar een verstandige verkoop van het bedrijf. Het lijkt zelfs al een mogelijke koper op het oog hebben, al blijft het bedrijf verder zoeken naar een koper.

De verkoop waar Essential zich momenteel op richt is een aankoop van het gehele bedrijf inclusief het productportfolio, en de patenten die het bedrijf momenteel bezit. Onder het productportfolio vallen onder andere de PH-1 smartphone, de 360 graden camera-module en een nog niet aangekondigd smart-home apparaat. Verder zal het personeel, waaronder engineers van onder andere Google en Apple waarschijnlijk ook onderdeel zijn van de deal.

Toekomst Essential

Essential lijkt verder ook zijn visie te hebben verschoven. In een tweet van Andy Rubin wordt namelijk gesproken over het ‘soms’ annuleren van producten, waardoor er meer ruimte komt voor andere producten die beter zouden presteren op de markt. Deze tweet lijkt de geruchten te bevestigen dat Essential momenteel de Essential Phone 2 geannuleerd heeft, al blijft de toekomst van het bedrijf onzeker.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business