Juridische Commissie Europarlement stemt voor uploadfilter art. 13

Een Juridische Commissie van het Europese Parlement heeft vandaag gestemd over wetgeving binnen artikel 11 en 13 van de richtlijn betrekkende auteursrechten, zo geeft Julia Reda aan.

De afgelopen jaren is de Europese Unie druk bezig geweest met onderzoek naar Auteursrechten, en het mogen verspreiden van media welke auteursrecht bevat. Uit dit onderzoek is een nieuw artikel ontstaan waar een Commissie van het Europarlement over moest stemmen. Volgens Julia Reda, Europarlementariër voor de Europese Piratenpartij, heeft de commissie vandaag over deze wetgeving gestemd.

Artikel 13

De bepaling in artikel 13 uit de richtlijn gaat over het mogen uploaden van inhoud waar auteursrecht op berust. Internetplatforms zijn door deze bepaling verplicht om inhoud welke geüpload wordt te filteren, alle inhoud waar inbreuk gemaakt wordt op auteursrecht moet verwijderd worden. Alhoewel de bepaling niet officieel beschreven wordt als ‘uploadfilter’, wordt er in de volksmond wel zo over gesproken. Uit een bericht van Julia Reda op Twitter heeft de Commissie met 15 tegenover 10 stemmen voor de wetgeving gestemd. Daarmee blijft de plenaire sessie over om de wetgeving aan te vechten, ze zegt er met haar partij vol voor te zullen gaan.

[related_article id=”224773″]

Reda berichtte verder nog over een andere stemming, met betrekking tot een LinkTax. Deze LinkTax heeft te maken met artikel 11 uit de richtlijn en kan grote gevolgen hebben. Artikel 11 zorgt voor extra, in mijns inziens, onnodige wetgeving. Momenteel kunnen bedrijven berichten van andere nieuwswebsites linken en er een kleine news snippet bij zetten zonder ervoor te betalen. Met de nieuwe wetgeving zal dit echter veranderen – organisaties zullen voor elke news snippet moeten betalen aan de organisatie die het nieuwsbericht heeft geplaatst.

Anti-EU

Wat verder nog opvalt is een opvolgende tweet. Veel mensen lijken de Europese Unie de schuld te geven, echter stemde veel anti-Europese Europarlementariërs voor de beide wetgevingen. Reda geeft zelfs aan dat zonder deze stemmen de LinkTax weg was gestemd. Daarmee probeert ze aan te geven dat de problemen die veel Europeanen gaan voelen niet enkel liggen bij pro-Europese Europarlementariërs. Hoe de strijd om de toekomst van het internet binnen Europa gaat afgelopen zal te zien zijn in juli, op dat moment zullen de wetgevingen langs in een plenaire sessie van het Europese Parlement.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business