Nieuws

Cyberaanvallers kunnen je slimme tuinsproeiers hacken!

Israëlische onderzoekers van de Ben-Gurion universiteit in Beersheba, Israël waarschuwen ons voor de gevaren van slimme irrigatiesystemen.

 

De onderzoekers wijzen op zwaktes in het veiligheidsnet van populaire commerciële irrigatiesystemen. Die zouden er namelijk voor kunnen zorgen dat hackers de sproeiers vanop een afstand aan en af kunnen zetten. Hackers kunnen de slimme sproeiers om de tuin leiden (pun intended) door de sproeiers te voorzien van foutieve weersgegevens zodat ze de tuin water geven wanneer dat niet nodig is.  

 

Op zich klinkt dat allemaal niet zo ingrijpend. Grote aantallen zombiesproeiers zouden echter gelinkt kunnen worden aan een ‘botnet’ dat er zo voor zorgt dat de waterreserves van een stad snel uitgeput raken. De onderzoekers schatten dat een botnet van 1.350 sproeiers een stedelijke watertoren in eén uur kunnen ledigen, en zo’n 24.000 sproeiers kunnen een waterreservoir droogzetten.  

 

Vandaag de dag hebben hackers het steeds meer gemunt op IoT-toestellen. Dat kunnen kleine toestelletjes zijn, zoals slimme tuinsproeiers, maar ook kerncentrales en watersystemen. Ook slimme steden laten hackers niet ongemoeid. Zo is het elektriciteitsnet van een grote stad ook een geliefkoosd doelwit voor een IoT-hacker.  

 

Gelukkig hebben de onderzoekers van de Ben Gurion universiteit de producenten van de gebrekkige sproeiers al op de hoogte gebracht over de glitch die ze in het softwarecontrolesysteem wisten op te speuren. Nu is het enkel afwachten of de bedrijven in kwestie de glitch ook snel zullen herstellen.  

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business