Nieuws

IFA: Nieuwe HiSilicon Kirin 980 SoC gelanceerd voor aanstaande Huawei Mate 20-series

Huawei heeft op vrijdag tijdens IFA 2018 de eerste SoC op de markt gebracht op basis van het 7nm procedé. De nieuwe Kirin 980 zal dienst doen in de aanstaande Huawei Mate 20-series.

IFA is sinds vrijdag officieel van start gegaan. Daarvoor had LG vanmorgen de eer om officieel de beurs te openen. De beurs was weliswaar al open, enkel niet voor de consumenten. Nu dit ook het geval is, heeft Huawei ook haar nieuwe SoC aangekondigd, de HiSilicon Kirin 980. Huawei hoopt met deze SoC haar kracht op het gebied van Artificial Intelligence nog verder te kunnen verbeteren. Ook zal deze SoC staan als directe tegenstander voor de Qualcomm Snapdragon 845 en andere high-end SoC’s die volgend jaar uit de stallen van Qualcomm komen.

Nieuwe productieprocedé

Om voor te kunnen blijven op de concurrentie heeft Huawei besloten om als eerste op de markt te treden met het nieuwe 7nm procedé. De meeste SoC’s van vorig jaar, incluis de huidige Kirin 970, draaien nog op het 10nm procedé. Door het nieuwe procedé wordt er wederom een bijdrage geleverd aan het zuiniger maken van alledaagse SoC’s. Door het verkleinen van het procedé is er ook meer ruimte voor transistors, zo blijkt ook wel. Volgens Huawei zitten er in de Kirin 980 ongeveer 6.9 miljard transistors, waar dat bij de vorige generatie nog 1.6 keer lager lag.

Bij het ontwerpen van de SoC is duidelijk een streep getrokken door het ontwerp van de oude SoC. Alle onderdelen zijn daarbij nieuw, van NPU, tot CPU en GPU. Om maar te beginnen, dit jaar zijn er twee NPU’s, ofwel Neural Processing Units, aanwezig in de SoC. Daarmee hoopt Huawei de camera-ervaring nog sterker te kunnen verbeteren, evenals werklasten die bijdrage ondervinden van een NPU. De CPU bestaat uit cores van het ontwerp van ARM, in de vorm van de Cortex-A76 cores welke de rekenkracht moeten leveren voor zware taken. De vier aanwezige ARM Cortex-A55 cores zorgen voor de rekenkracht bij lichtere taken.

Als laatste is er ook een nieuwe GPU aanwezig in de vorm van de Mali-G76. Huawei zegt dat de nieuwe GPU tot 46 procent snelheidsverbeteringen biedt, evenals een ongekende 178 procent aan energiebesparing. Met welke SoC ze de Kirin 980 vergelijken wordt er niet vermeld, al is de kans groot dat het zal gaan om de HiSilicon Kirin 970.

Connectiviteit

De HiSilicon Kirin 980 SoC zal Huawei’s eerste SoC zijn die 4G Cat. 21 aan kan, vergelijkbaar met de modem die Qualcomm momenteel in de Qualcomm Snapdragon 845 verwerkt. De downloadsnelheden liggen maximaal op 1.4 Gbps, uploadsnelheden worden er niet genoemd. Waarschijnlijk ligt dit op het maximum dat 4G tot nu toe ondersteunt; 150 Mbps.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business