Nieuws

IFA: Het beste nieuws wat TechPulse van IFA 2018 op heeft mogen snuiven

IFA Berlijn vindt jaarlijks plaats aan het einde van augustus. Ook dit jaar vond het evenement weer gedurende dat jaargetij plaats, en TechPulse was (met dank aan Sony) aanwezig om verslag te doen.

Afgelopen woensdag was de eerste dag waarop bezoekers terecht konden in de hallen van de Messe in Berlijn. Voor TechPulse was dat helaas niet de dag waarop het evenement al begon, in plaats daarvan kwam TechPulse pas woensdagavond aan in Berlijn. Niettemin, want er stonden twee geweldige dagen op het evenement te wachten. Donderdag was dan ook de eerste dag dat TechPulse met de volledige IFA-spirit op stap kon gaan, al zijn er nog wel een paar opmerkingen. Zo was donderdag nog een zogenoemde ‘Persdag’, dat betekent dat niet alle stands je al willen ontvangen, er zijn namelijk vaak ook nog bouwwerkzaamheden aan de gang…

Dat maakt echter niet dat de donderdag verloren is gegaan. Je weg vinden in de Messe is namelijk net zo van belang als het aanwezig zijn op een stand. In totaal zijn er 26 hallen, inclusief de CityCube die al jaren door Samsung wordt ingenomen. Of ik daarbij verdwaald ben geraakt zal niks over vermeld worden, maar ik denk dat er al genoeg van een voorschot is gegeven. In dit artikel zal de ervaring van het evenement worden meegegeven, evenals de favoriete vondsten van TechPulse tijdens dit evenement.

LG: G7 One

De donderdag van de IFA begon snel met een zoektocht naar de hal waarin LG haar producten tentoon zou gaan stellen. Op donderdag had LG namelijk ook al een persbericht naar buiten gestuurd over een aantal producten, waarbij het ditmaal zeker waard was om deze te bekijken. De belangrijkste vondst op de booth van LG in hal 18 was de LG G7 One, opvallend genoeg een toestel waar slechts twee exemplaren van terug te vinden waren.

Met de LG G7 One zet ook LG haar eerste stap om een smartphone te maken met stock-Android. LG’s huidige smartphones draaien op een gemodificeerde variant van Android die vaak niet al te positief wordt aangeschreven. Verder is de telefoon duidelijk te herkennen als een broer van de LG G7 ThinQ, zo is de notch ook ditmaal aanwezig. Wel heeft LG ervoor gekozen om de SoC een downgrade te geven naar de Qualcomm Snapdragon 835, al zal je realistisch gezien het snelheidsverschil niet merken. Ook is de camera met een breedhoeksensor verwijderd, al blijft de standaard sensor nog altijd de 16 MP variant die ook in de LG G7 ThinQ terug te vinden is. Wanneer LG van plan is om deze smartphone op de markt te gaan brengen is nog onbekend, evenals de prijs waarvoor dit toestel op de markt geraakt.

Dunnere schermranden

Er zijn zoveel verschillende laptops voorbijgekomen tijdens IFA dat ik daar geen laptop uit zal kiezen, het is ook niet dat er een laptop was die mij specifiek enorm aansprak. Wat wel benoemd mag worden, en dat is een positieve trend wat steeds meer terug te vinden is bij laptops: dunnere schermranden. Bij smartphones begon deze trend eigenlijk begin vorig jaar met de LG G6 welke een 18:9 scherm had en relatief kleine schermranden. Inmiddels zijn er toestellen als de OPPO Find X die de screen-to-body ratio zelfs nog ophalen naar een verbazingwekkende 90+ procent. Bij laptops leek het er echter op dat deze trend bleek steken bij fabrikanten als Dell, maar dat blijkt nu niet zo te zijn.

Zo kwam Acer tijdens de beurs met een geheel nieuwe lijn van Swift laptops met enorm kleine schermranden. Zo klein dat het 14-inch model zelfs nog kleiner bleek te zijn dan het oude 13-inch model. Ook Dell bracht vernieuwingen, vooral bij de goedkopere Inspiron lijn van laptops die eerder enorme schermranden hadden. Met het verkleinen van het scherm verdwijnen ook onnodig grote randen rondom het toetsenbord, en maakt dit uiteindelijk dat de laptops makkelijker te tillen zijn. Met andere woorden, een welkome vernieuwing.

Sony: Xperia XZ3

Vervolgens was het voor tijd om aanwezig te zijn bij het evenement van Sony, deze vond plaats in hal 20, vlak naast de hal van LG. De presentatie begon met een camera en hoofdtelefoon gericht op het zakelijke en professionele publiek. Vervolgens kwam er het verwachte nieuws: een nieuwe WH-1000XM3 hoofdtelefoon en de Sony Xperia XZ3. Waar de hoofdtelefoon vooral interne verbeteringen biedt, want ‘never change the winning team,’ ligt dat bij de XZ3 toch wel wat anders. Het kan geen enorme explosie aan vernieuwingen genoemd worden, maar dat maakt in dit geval misschien ook niet teveel uit.

Sony heeft namelijk wel wat ingrijpende veranderingen gedaan. Om te beginnen is de voorkant van het toestel nu bezet met een nieuw OLED-paneel. Ook zijn de schermranden tegenwoordig afgerond en verkleind om te voorkomen dat het eruit zal zien als een vierkante telefoon. Verder lijkt er vrij weinig te zijn aangepast, wat prima is gezien dat de telefoon dan ook vooral een kleine upgrade is over de bestaande Sony Xperia XZ3. Een leuke toevoeging is dat Sony ervoor heeft gekozen de XZ3 met Android P uit de doos te laten komen, een toevoeging die veel fabrikanten nog achterwege weten te laten.

Logitech: MX Vertical

De Logitech booth gaf op vrijdagmorgen een goed beeld van alle producten die de Amerikaanse accessoire fabrikant te bieden heeft. Nu heb ik vrijwel alle producten op de booth uitgetest, maar er kan er nog altijd maar één bovenuit steken. De keuze is daarbij moeilijk, want zowel de Logitech MX Sound speakers, als de Logitech MX Vertical muis zullen het grote publiek aan kunnen spreken. Zoals de tussentitel al aangeeft is mijn keuze uiteindelijk gevallen op de MX Vertical. De muis geeft een geheel andere ervaring vergeleken met de meeste andere muizen, maar maakt hem eigenlijk juist fijner in gebruik. Je voelt immers duidelijk het verschil als je de Logitech MX Vertical gebruikt naast een andere muis; je spieren blijven ontspannen wat geïrriteerde pezen tegen kan houden.

Nu zou je mogelijk denken dat je hand van de muis af zal schuiven vanwege de hoek, dit is echter zeker niet het geval. De muis ligt fijn in de handen en door de textuur van rubber blijven de handen stevig zitten op de muis. De muis klikt verder enorm fijn, iets wat inmiddels wel verwacht mag worden van Logitech MX muizen. Let wel, het product kost om en nabij de 100 euro en is daarmee niet goedkoop. Het kan echter kopzorgen besparen als je dagelijks te veel achter je computer zit.

Libratone: Zipp 2

Wat mij betreft is Libratone al jaren een onderbelichte fabrikant van audioproducten. Het is ook een van de bedrijven die in een hal zit waar veel mensen niet direct langs zullen lopen, hal 1.2. Dat maakt het bedrijf echter niet minder een pareltje wat eigenlijk niet gemist mag worden. Juist om die reden bracht TechPulse op vrijdag een bezoek aan deze booth, met een verrassende ontdekking: Libratone had immers de Zipp-speakers vernieuwd. Zelf houd ik dagelijks vrijwel al het nieuws over technologie in de gaten, en dat is zelfs nog meer het geval tijdens IFA. Toch bleef het vrij stil rondom de speaker, dit terwijl Libratone dit jaar een aantal belangrijke vernieuwingen heeft gedaan. Zo zijn intern alle onderdelen gewijzigd om de geluidskwaliteit nog een stuk te verbeteren.

In het kort: Libratone is een fabrikant die het zeker waard is om te bekijken. Verkrijgbaarheid van bepaalde producten wilt nog wel eens moeilijk zijn in de Benelux, maar Libratone weet haar producten een eigen stijl mee te geven. Juist dat is wat veel fabrikanten de afgelopen jaren hebben moeten missen. Wat de verdere plannen voor nieuwe producten zijn kon de marketingmanager mij niet meegeven, maar er stond duidelijk al wel wat in een roadmap.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business