Nieuws

Huawei’s HiSilicon Kirin SoC’s ook in de toekomst exclusief in Huawei smartphones

Mocht je het je afvragen of Huawei ooit van plan is HiSilicon Kirin SoC’s buiten Huawei te gaan verspreiden, het antwoord moge duidelijk zijn, als het de afgelopen jaren al niet duidelijk genoeg was.

In de markt van SoC’s is er een duidelijke verdeling, Qualcomm eist het grootste deel van de taart op en bevindt zich dan ook in de meeste smartphones. Ook MediaTek speelt een grote rol, al heeft het Chinese bedrijf wel moeten toegeven aan Qualcomm, er werd namelijk besloten de activiteiten gericht op het high-endsegment te beperken. De grootste speler die daarop volgt, is Huawei zelf, of beter gezegd, een directe dochteronderneming van Huawei: HiSilicon.

Sinds 2004 is het dochterbedrijf van Huawei actief en sinds 2011 maakt het ook chips voor de smartphones van het laatstgenoemde merk. De midrange markt voor Huawei en Honor wordt voor een deel nog voorzien door Qualcomm, met vooral de 400-serie SoC’s. De hoger gepositioneerde midrange en ook de high-end smartphones maken echter allemaal exclusief gebruik van Huawei’s Kirin SoC’s. Recentelijk werd nog de high-end Huawei Kirin 980 SoC gelanceerd, de eerste mobiele SoC die toentertijd bekend stond om op 7nm geproduceerd te worden. Wat alle Kirin SoC’s echter gemeen hebben, is dat ze maar één bestemming hebben: Huawei.

Eén afnemer

Eigenlijk zijn het er twee, maar voor de eenvoud wordt Honor vaak meegenomen in het rijtje van Huawei aangezien het binnen dezelfde groep valt. De SoC’s van HiSilicon zijn nog nooit in een telefoon buiten de poorten van Huawei verschenen. Dit zal ook zo blijven, dat blijkt nu uit een interview dat online verscheen met Brody Ji, Senior Product Manager bij Huawei. De exclusiviteit van de chips hebben voor Huawei namelijk een speciale waarde. Volgens Ji zorgt het dat de fabrikant een technologische voorsprong kan houden op zijn concurrenten die veelal chips van Qualcomm gebruiken. Daarom is het bedrijf dan ook niet van plan om de Kirin SoC’s aan andere fabrikanten uit te gaan leveren, iets wat Samsung wel doet met verschillende Exynos SoC’s.

Wat dat betreft een logische keuze, door Huawei en Honor smartphones exclusief gebruik te laten maken van HiSilicon SoC’s weet het bedrijf toch andere functies toe te passen. Zo heeft het bedrijf bij de Kirin 980 SoC ervoor gekozen om een Dual-NPU’s (Neural Processing Unit) toe te passen om AI-toepassingen beter te ondersteunen. De SoC’s van Qualcomm missen deze NPU’s echter nog en moeten de berekeningen daarvoor laten uitvoeren door de GPU en CPU. Ook heeft het bedrijf een betere controle over de software- en hardwarecombinatie en is het minder afhankelijk van bedrijven als Qualcomm en MediaTek voor het aanleveren van de juiste drivers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business