Google Home

De smart speaker industrie blijft groeien. Albert Heijn en Bol.com brengen Nederlands naar Google Home in een samenwerking met de technologiegigant.

Update: De Google Home en Google Home Mini zijn sinds vandaag 24 oktober beschikbaar op de Nederlandse website van Bol.com. De adviesprijzen komen op 149 en 59 euro.

Vorige week konden we al lezen dat in de Verenigde Staten een bundel van de nieuwe Chromecast 3 en Google Home was gelekt bij winkelketen Walmart. We vroegen ons toen al af of we de bundel ook in de Benelux zouden zien en die kans lijkt momenteel groter dan ooit, want Nederlands is nu een beschikbare taal voor Google Home.

Voorlopig is de speaker enkel te verkrijgen in Nederland, want Google Home komt er op de markt dankzij een samenwerking tussen Google, het online winkelplatform Bol.com en de supermarktketen Albert Heijn, beiden onderdeel van Ahold. Uiteraard wil dit zeggen dat we dezelfde functionaliteit kunnen verwachten zoals bij Amazon’s Alexa, waarmee je snel je favoriete producten kan bestellen.

Een slimme zet van het concern, zoveel is zeker. Amazon heeft nooit echt interesse getoond in de Benelux markt. Zo bestel je vanuit Nederland producten van de Duitse variant en in België heb je zelfs geen eigen domeinnaam voor de e-commerce gigant. Er is met andere woorden een groot gat in de markt en dat moet deze samenwerking dus opvullen.

Ter illustratie, in het eerste kwartaal van 2017 verkocht Amazon ongeveer 80% van alle smart speakers, terwijl Google zo’n 19,3% verkocht. Als we dat vergelijken met het eerste kwartaal van 2018 zien we dat Amazon plots nog maar 27,7% van het aantal speakers verkocht en Google een sterke 36.2%. Hiervoor kunnen we stellen dat zij die een smart speaker willen er misschien al een van Amazon in handen hebben, maar de markt ziet nog steeds een enorme groei, van zo’n drie miljoen verkochte units vorig jaar naar negen miljoen dit jaar, aldus Forbes.

Voor de Belgen onder ons is het nog even wachten, maar een Google Home importeren uit Nederland is al een optie. Met de stijgende aanwezigheid van AH in ons land zien we de volledige functionaliteit waarschijnlijk vroeger dan later.


Gerelateerde artikelen

De beste smartphones van Xiaomi verkrijgbaar in de Benelux

Xiaomi heeft een haast (te) brede lineup van smartphones, maar niet alles is gemakkelijk verkrijgbaar in de Benelux. In deze lijst staan alle belangrijke toestellen van Xiaomi die hier wel gewoon verkrijgbaar zijn.

IFA: Honor Magic 2 wordt binnenkort gelanceerd als OPPO Find X-kloon

Honor had dit jaar tijdens IFA verrassend weinig aan te kondigen. De Honor Play was eerder al verschenen, enkel de Honor Magic 2 was nieuwswaardig maar dat toestel komt later dit jaar pas op de markt.