Nieuws

Google trekt zich terug uit cloudwedstrijd ‘JEDI’ Pentagon

En verliest daarmee de kans op 8,7 miljard euro.

 

Google is uit een wedstrijd gestapt die de softwaregigant een contract van 8,7 miljard euro met het Pentagon had kunnen opleveren. De Joint Enterprise Defense Infrastructure cloud (zeer toepasselijk JEDI genaamd) is een wedstrijd die erop is gericht om een oplossing te vinden voor de gigantische hoeveelheden aan data en computerkracht die het naar de cloud wil overzetten.

 

Het Pentagon is van de overtuiging dat het met een cloudoplossing zijn militairen sneller toegang kan verschaffen tot alle noodzakelijke data, waar de para’s zich ook bevinden.

 

Google liet echter aan Bloomberg weten niet langer in de running te zijn voor het JEDI-contract, aangezien de technologiegigant geen garantie heeft dat die voorwaarden van het contract wel overeenstemmen met Google’s AI-principes.

 

Die principes stellen onder andere dat Google geen AI mag gebruiken voor het vervaardigen van wapens of derde partijen daarmee te helpen.

 

De technologiegigant schreef die ethische principes uit nadat werknemers van Google zich sterk hadden uitgesproken tegen een deal met het Pentagon, waarbij Google het Amerikaanse leger zou helpen met het ontwikkelen van algoritmen die verdachte dronebeelden kunnen seinen.

 

Zo’n 4000 Google-werknemers tekenden de petitie en vroegen daarmee hun bedrijf om het project meteen stop te zetten. Een minderheid besloot uit ethische overwegingen zelfs om zijn ontslag in te dienen bij Google.

 

Omwille van de sterke tegenkanting besliste de technologiegigant dan ook om het contract met het Pentagon niet te vernieuwen, en loopt de samenwerking tussen de twee af in 2019. Naar alle waarschijnlijkheid ligt de sterke tegenkanting van zijn werknemers nu ook aan de basis van Google’s terugtrekking uit de JEDI-wedstrijd.

aibusinesscloudgooglejedipentagon

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals