Nieuws

Binnenkort kan je Android-apps tijdens updates gebruiken

Sommige appupdates zijn lang, andere iets korter, maar je valt steeds even zonder app bij een update. Voor Android-apps komt hier echter verandering in.

Op de Android Dev Summit kwam Google met enkele nieuwe toepassingen voor de Android App Bundle tool, waaronder updates voor Android-apps die uitgevoerd kunnen worden terwijl je de app gebruikt. Hiermee wil Google gebruikers aanzetten om sneller de nieuwste versie van een app te downloaden.

Ontwikkelaars zullen binnenkort twee nieuwe mogelijkheden krijgen om updates als het ware te forceren. Voor dringende zaken zoals veiligheidsproblemen kunnen ontwikkelaars ervoor kiezen om in Android-apps een bericht te laten verschijnen wanneer gebruikers de app opstarten. Dat bericht geeft dan aan dat er een nieuwe update beschikbaar is. De mogelijkheid om de update uit te stellen, blijft nog wel, want het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je even geen toegang hebt tot wifi of met een bijna lege batterij rondloopt.

Voor minder dringende updates wordt er ook een optie aangereikt aan ontwikkelaars van Android-apps. De In-App Updates API laat gebruikers namelijk toe om de app te blijven gebruiken terwijl de update wordt gedownload op de achtergrond. Wanneer de app vervolgens weer opnieuw wordt opgestart, is de nieuwste versie dan ook meteen geïnstalleerd.

Deze nieuwe functie is bovendien zowel handig voor ontwikkelaars als voor gebruikers. Als apps een zeer problematische bug bevatten, kunnen ontwikkelaars gebruikers nu aanzetten om deze zo snel mogelijk te installeren. Niet iedereen heeft immers de functie voor automatische updates aan staan. Tegelijk wordt hiermee ook het probleem verholpen waarbij je even een app niet kan gebruiken tijdens een update, want zeker bij lage downloadsnelheden kan dit een lastig gegeven zijn.

Tot slot bevindt deze nieuwe API voor Android-apps zich momenteel nog in de testfase in samenwerking met enkele partners. Er zijn echter reeds plannen om deze functie zo snel mogelijk verder uit te breiden naar alle appontwikkelaars.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business