Nieuws

Amerikaans miljardenplan voor kwantumtechnologie op laag pitje

Het Amerikaanse investeringsplan van 1,2 miljard dollar in kwantumtechnologie staat voorlopig op een laag pitje door de tussentijdse verkiezingen.

 

Amerikaanse politici houden momenteel een race tegen de klok om een investeringsplan van 1 miljard euro voor kwantumtechnologie te laten goedkeuren. Als ze daar niet in slagen, kunnen de verschuivingen in het Amerikaanse congres ervoor zorgen dat de Amerikaanse dominantie op het vlak van kwantumtechnologie begint te stagneren.

 

De Verenigde Staten is wereldpionier op het gebied van kwantumtechnologie, die belangrijke ontwikkelingen binnen de geneeskunde, AI, en ruimtevaart kan aansturen. Toch moeten ze oppassen voor het verhaal van de haas en de schildpad.

 

Zo geeft de Chinese overheid ondertussen al miljarden dollars uit aan kwantumonderzoek, en wurmt ook de Europese Unie zich naar voren met een onderzoeksbudget van 1 miljard euro.

 

De tussentijdse verkiezingen zouden echter wel eens tijdelijk een halt kunnen toeroepen aan de Amerikaanse kwantumhegemonie. Republikeinen en Democraten werken al jaren zij aan zij voor een nationaal kwantuminitiatief waarbij 1,2 miljard dollar zou geïnvesteerd worden in R&D en de scholing en opleiding van werkkrachten.

 

Als ze daar niet snel een definitief akkoord over bereiken, zouden de nieuw verkozen parlementsleden de overeenkomst nodeloos kunnen vertragen. En aangezien innovaties nu eenmaal aan de snelheid van het licht evolueren, is dat een spijtige zaak voor de Verenigde Staten. Al wrijven Macron en Xi Jinping zich nu hoogstwaarschijnlijk lachend in de handen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business