Nieuws

Raspberry Foundation brengt extreem kleine en goedkopere Raspberry Pi 3A+ uit

Als de standaard Raspberry Pi 3B+ toch wat de duur is, heeft de Raspberry Foundation mogelijk toch een oplossing in de vorm van de Pi 3A+. Dit kan vooral interessant uitpakken als je grote aantallen van de bordjes aan moet schaffen.

Als je een goedkoop bordje moet hebben om gemakkelijk applicaties op te ontwikkelen, dan kan je bijna niet misschieten met de Raspberry Pi, welke variant je ook aan zou willen schaffen. Is de huidige Raspberry Pi 3B+ toch nog wat te groot en te duur? Dan heeft de Raspberry Foundation nu een nieuwere versie beschikbaar die op beide punten een antwoord heeft: ten eerste is de Raspberry Pi 3A+ een stuk kleiner, maar ook de prijs ligt ongeveer 10 euro lager – let wel, je krijgt ook wel wat minder.

Zo krijg je in plaats van 1 GB RAM ‘slechts’ 512 MB RAM-geheugen. Overigens heeft Raspberry geen veranderingen ingevoerd aan de zijde van de geleverde rekenkracht, er is nog altijd een BCM2837B0 SoC aanwezig van Broadcom. Deze 64-bit SoC bevat vier ARM Cortex-A53 rekenkernen geklokt op 1,4 GHz, door het toevoegen van een metalen IHS (Internal Heat Spreader) blijven de temperaturen ook beter onder controle – al zal de chip in de meeste gevallen niet enorm veel warmte creëren. De SoC maakt het ook mogelijk om de Raspberry Pi 3A+ via 5 GHz Wi-Fi te verbinden, net als dat het bordje ondersteuning biedt voor Bluetooth 4.2 BLE.

Veel minder aansluitingen

Mocht je op zoek zijn naar een hoop aansluitingen op een Raspberry, dan is de 3A+ niet de juiste keuze. Om de kosten naar beneden te krijgen is er besloten om drie USB-aansluitingen weg te gooien, maar ook de Ethernet-aansluiting is verdwenen van de Pi 3A+. Deze veranderingen komen overigens niet als een verrassing, ook de eerste generatie van de Raspberry Pi kreeg een A+-versie die een stuk goedkoper te krijgen was. Toentertijd werd er van 512 MB nog eens 256 MB afgesneden en verdween ook de mogelijkheid om veel USB-apparaten met de Raspberry Pi te verbinden. Al met al zorgt dit in 2018 toch voor een behoorlijke kostenbesparing – het bordje wordt voor tussen de 25 en 30 euro aangeboden, waar de standaard Raspberry Pi 3B+ zo tussen de 35 en 40 euro moet kosten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business