1.1.1.1

Met 1.1.1.1 brengt Cloudflare een alternatieve DNS-service naar je telefoon zodat jij van sneller en beter afgeschermd internetplezier geniet.

Advertentie

De taak van een DNS is eenvoudig. Op het wereldwijde web bestaat alles uit IP-adressen, maar omdat die nu eenmaal niet zo handig te onthouden zijn, maken we gebruik van domeinnamen. Wanneer je dus www.techpulse.be intypt in je browser en op enter drukt, moet die domeinnaam worden vertaald naar het IP-adres van de corresponderende server. Die vertaling, dat is de taak van DNS.

Elke domeinnaam die jij intypt, moet dus eerst naar een server worden gestuurd waar hij wordt verwerkt. Het probleem is meteen duidelijk; de beheerder van de DNS-service heeft een lijst met alle websites die jij hebt opgevraagd. Er zijn honderden beschikbare DNS-providers, maar de kans bestaat dat je nog nooit hebt omgekeken naar welke provider jij eigenlijk gebruikt. In dat geval gebruik je wellicht de standaard DNS-service van je provider. Je provider heeft dus een lijst van alles websites die jij bezoekt, ook wanneer je dat bijvoorbeeld via de incognitomodus of via HTTPS doet.

Cloudflare to the rescue

Als antwoord daarop lanceerde internetgigant Cloudflare 1.1.1.1, zijn eigen DNS-service met een focus op snelheid en privacy. Zijn belofte: de snelste DNS op de markt en DNS-aanvragen worden niet opgeslagen. Alle logs worden bovendien binnen de 24 uur gewist.

De dienst werd gesmaakt door internetgebruikers en Cloudflare kondigt dan ook aan zijn dienst naar Android en iOS te brengen. Van zodra je de app installeert en instelt, worden al je internetaanvragen verzonden naar de Cloudflare DNS-service in plaats van de DNS-service van je provider. Bovendien zou je met de dienst ook van sneller internet genieten. Het lijkt dus een win-winsituatie te zijn. De app is vanaf nu te downloaden voor iOS en Android.

Advertentie