Nieuws

Rechter verwerpt claims Tesla-eigenaar die zijn telefoon gebruikte tijdens het rijden

Een bestuurder probeerde twee verkeerboetes opzij te vegen door de verantwoordelijkheid te leggen bij de Tesla Autopilot, de kantonrechter in Midden-Nederland oordeelde anders en verwierp zijn claims.

Telefoons zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken, en helaas zie je ze ook nog maar al te vaak als je onderweg bent in de auto – bij mensen die een auto besturen… In de toekomst gaat dat mogelijk een van de normaalste zaken van de wereld zijn, als er volledig autonome auto’s komen, maar tot die tijd blijft het nog altijd verboden. Een Tesla-eigenaar was het daar niet mee eens, en stapte – na het ontvangen van twee bekeuringen – naar de rechter om deze kwijt te laten schelden. Daarbij werd het argument gevoerd dat niet de bestuurder, maar juist de Tesla-Autopilot, aan het besturen was – en hij dus vrij gebruik kon maken van zijn telefoon.

Een kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland moest zich op donderdag over deze twee zaken buigen, al was voor beide gevallen eenzelfde uitspraak mogelijk; het ging om vergelijkbare gebeurtenissen die plaatsvonden op 10- en 16 oktober van dit jaar. In beide gevallen was de man aan het bellen tijdens het autorijden, waarna hij er een bekeuring voor ontving. De man voerde aan dat met de Autopilot hij zelf niet meer bezig moest zijn met het autorijden, de auto kan immers zelfstandig sturen en remmen, mocht dat nodig zijn in noodgevallen. Volledig autonoom is de Tesla echter nog niet, dat is pas het geval als de auto een FSD-systeem van level vijf aan boord heeft.

Claims verworpen

De kantonrechter heeft de claims van de man snel kunnen verwerpen, zo begon de rechter met de vermelding dat in de huidige wetgeving de bestuurder degene is die de auto onder zijn onmiddellijk toezicht bestuurt, dat is dus niet de Autopilot. Daar komt nog bij dat de bestuurder altijd verantwoordelijk is in het geval van ongevallen, en hoe daarbij gehandeld wordt, maar ook waar de auto naartoe gaat. Verder haakt de rechter in op de verklaringen die Tesla meermaals heeft afgegeven als het gaat om het gebruiken van zijn Autopilot-systeem: “Bij gebruik van Autopilot moet de bestuurder altijd zelf opletten en actief blijven en gereed zijn om op elk moment in te grijpen.” Ook heeft de rechter een uitspraak van de man zelf aangehaald, hij moest namelijk geregeld zelf nog het stuur beetpakken, al is het maar omdat het systeem van Tesla dit als verplichting heeft. Met andere woorden: handjes op het stuur, mobiel uit het zicht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business