Nieuws

Huawei CFO gearresteerd in Canada

Huawei CFO Meng Wanzhou is gearresteerd in Vancouver, Canada op verdenking van het breken van handelssancties tussen de VS en Iran.

Meng Wanzhou, Chief Financial Officer van Huawei, is zaterdag gearresteerd in Vancouver, Canada op verdenking van het schenden van de handelssancties die de Verenigde Staten heeft opgezet tegen Iran. Wanzhou is naast CFO ook ondervoorzitter van Huawei’s raad van bestuur én de dochter van Huawei oprichter Ren Zhengfei.

Het onderzoek naar het omzeilen van de handelssancties dateert al van eerder dit jaar en werd in april publiekelijk gemaakt door The Wall Street Journal. Met het arrest van Wanzhou lijkt de zaak nu in een stroomversnelling te komen, maar veel meer is er momenteel niet geweten door een communicatieverbod rond het onderzoek. Huawei liet publiekelijk weten dat ze “niet op de hoogte zijn van fouten gemaakt door Wanzhou” en het bedrijf gelooft dat “het Canadese en Amerikaanse rechtssysteem uiteindelijk tot een rechtvaardige conclusie zullen komen”, aldus een woordvoerder van het Chinese bedrijf, die ook zei dat “Huawei voldoet aan alle regels en regulaties, in alle regio’s waar zij opereren”.

Of Wanzhou vrij kan komen op borg, wordt vrijdag beslist. De arrestatie komt er in het midden van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, waarin Huawei een belangrijke speler is. Er bestaat al spanning tussen het bedrijf en de VS sinds 2016 en recentelijk nog verbood Trump zijn overheidsbedrijven om Huawei producten en diensten te gebruiken.

Verder gaat deze arrestatie op Canadees grondgebied ongetwijfeld een invloed hebben op de relaties tussen Canada en China. Aan de ene kant werkt het land immers aan een handelsdeal met Beijing, maar aan de andere kant worden ze dan weer onder druk gezet door de VS om Chinese bedrijven te verbieden om hun 5G technologie uit te rollen met de hulp van reeds bestaande infrastructuur in het land.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business