Nokia

Gisteren heeft Nokia een drietal nieuwe toestellen op de Europese markt uitgebracht. Alle toestellen waren al eerder aangekondigd voor Oosterse markten, dat geldt ook voor de midrange Nokia 8.1 die in januari op de markt verschijnt.

Eerder dit jaar kwam Nokia in China met een nieuw toestel, de Nokia X7 – direct na de onthulling was er nog niks bekend over een wereldwijde releasedatum. Gisteravond hield Nokia een event om een drietal nieuwe toestellen aan te kondigen: de Nokia 3.1 Plus, 5.1 Plus en de Nokia 8.1. Nu is de laatste dus een 7-serie telefoon die Nokia (oftewel HMD Global) in Europa positioneert als een 8-serie telefoon, midden in het midrange segment. Gezien de huidige prijs van de Nokia 8, die vorig jaar in augustus was uitgebracht, kon dit ook niet anders – voor rond de 300-400 euro is het haast onmogelijk om nog een high-end telefoon uit te brengen, tenzij je de mogelijkheid hebt om verschillende concessies te doen. Het is dan ook een echt midrange toestel geworden – die veel designelementen deelt met de Nokia 7.1.

Nokia 8.1

Om te beginnen met de interne specificaties, het toestel heeft een Qualcomm Snapdragon 710 SoC – de eerste midrange-SoC gebakken op 10nm, waardoor de chip zuiniger en efficiënter zijn werk zou moeten doen in vergelijking met veel 14- of zelfs 28nm chips in het midrange segment. Het toestel beschikt verder over 4 GB RAM-geheugen en 64 GB interne opslag. Een 3.500 mAh batterij voorziet de telefoon van stroom – met de energiezuinige chip kan dit best aardige resultaten opleveren, al zal een test dit moeten uitwijzen. De batterij wordt overigens opgeladen via de USB-C poort aan de onderkant, en dit kan gelukkig ook als je muziek aan het luisteren bent – Nokia heeft er namelijk voor gekozen om de 3.5mm audiopoort te laten zitten.

Scherm met notch

Ook de 8-serie moet er inmiddels aan geloven, waar de Nokia 8 nog geen notch had, is dat nu met de Nokia 8.1 gewijzigd – bovenaan het 6,18-inch LCD-scherm met een 2280 x 1080P resolutie zit een notch, met daarin de 20 MP-camera met een f/2.0 aperture en 0.9-micron pixels. Aan de achterkant zitten twee camera’s: een 12 MP-sensor met f/1.8 aperture en 1.4-micron pixels, de tweede sensor heeft een 13 MP-resolutie met verder nog onbekende specificaties – mogelijk dat deze sensor wordt gebruikt om diepte te meten voor de ‘portrait mode’ foto’s.

Vanaf januari komt de Nokia 8.1 naar de Benelux, de adviesprijs voor het model met 4 GB RAM en 64 GB interne opslag ligt op ongeveer 399 euro. Overigens zijn er gisteren ook nog twee andere toestellen naar de Benelux gebracht, de Nokia 3.1 en 5.1 Plus – deze worden in de verkoop gezet voor 199 en 249 euro respectievelijk.