Nieuws

Volgens onafhankelijke audit geen sprake van spionagechips bij Apple

Je herinnert je vast nog het hele debacle omtrent Supermicro en de spionage-aantijgingen.

 

Indien niet, frissen we graag even je geheugen weer op. Begin oktober pakte Bloomberg uit met nieuws over een bijzonder hallucinante hack.

 

Chinese spionnen zouden geïnfiltreerd zijn in de logistieke ketting van hardwarefabrikant Supermicro, en zouden daar piepkleine microchips op server-moederborden hebben geplaatst. Via die hardwarechips kon China zich dan eenvoudig en ongedetecteerd toegang verschaffen tot de gevoelige gegevens van een dertigtal Amerikaanse bedrijven, waaronder Amazon en Apple.

 

De chips waren geen onderdeel van het originele design van de servers maar waren piepkleine surveillancechips. Toch ontkenden technologiegiganten Apple en Amazon bij hoog en laag de aantijgingen van Bloomberg.

 

Nu heeft Apple aan zijn klanten verteld dat een onafhankelijke audit heeft bevestigd dat er geen bewijs werd gevonden van spionagehardware op de moederborden van Apple. Ook met de software leek er niets aan de hand te zijn.

 

Reuters wist op te vangen dat auditbedrijf Nardello & Co de audit had uitgevoerd en dat klanten om meer details konden vragen indien de berichtgeving van Supermicro niet voldoende was.

 

Dat wil nog steeds niet zeggen dat er van surveillancechips geen sprake was. Het is evenwel mogelijk dat de chips of afzonderlijke units in plaats van op hele batches werden geplaatst.

 

De audit ligt echter volledig in de lijn van reeds bestaande veiligheidsdoorlichtingen, die geen tekenen van verdachte activiteit konden aantonen. Ook de Amerikaanse overheid schaarde zich grotendeels achter de beweringen van Amazon en Apple dat er van het hele hardwarespionageverhaal geen letter waar is.

 

Apple riep Bloomberg een paar weken geleden er zelfs toe op om het nieuwsbericht in te trekken. Bloomberg blijft er echter bij dat zijn bronnen accuraat zijn, al neemt de druk op de ketel voor hen wel toe.

amazonapplebeveiligingbloombergbusinessveiligheidzakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals